Hoe leer je met de Leitnermethode?

Leitnermethode leitnerbox flitskaartjes flashcards

Hoe leer je met de Leitnermethode?

Wil je efficiënt leren en je studietijd optimaal benutten? Dan is de Leitnermethode misschien een aanrader om eens uit te proberen. Met deze methode kun je op een gestructureerde manier informatie leren en onthouden. Het is overzicht en super motiverend. 

Hieronder vind je een stapsgewijze uitleg over hoe je met de Leitnermethode aan de slag kunt gaan.

Flitskaartjes maken

De eerste stap van de Leitnermethode is het maken van flitskaartjes. Dit zijn kleine kaartjes waarop je informatie kunt schrijven die je wilt leren. Je kunt bijvoorbeeld begrippen, jaartallen, formules of definities op de kaartjes zetten. Meer informatie over flitskaartjes vind je in dit een ander blog. 

Leitnermethode

Nu je je flitskaartjes hebt gemaakt, kun je aan de slag met de Leitnermethode zelf. Deze methode werkt met verschillende ‘stapels’ waarin je de flitskaartjes verdeelt op basis van hoe goed je de informatie kent. 

Stap 1: Nieuwe kaartjes

   Begin met alle nieuwe kaartjes in stapel 1 te plaatsen. Dit zijn de kaartjes die je nog niet goed kent en die je dus vaker moet herhalen.

Stap 2: Eerste keer leren

   Overhoor jezelf. verplaats je de kaartjes die je goed kende naar stapel 2. .

Stap 3: Herhalen

   Nu kun je herhalen. Verplaats je de kaartjes die je weer goed kende naar de volgende stapel. Ken je het flitskaartje nog niet? Dan gaat het kaartje één stapel terug. 

Maak 3 of meer stapels. Voor de brugklas is 3 of 4 stapels voldoende. Voor het eindexamen kun je 7 of 8 stapels maken.

Leitnerbox voor de Leitnermethode

Om de Leitnermethode goed toe te passen, kun je gebruikmaken van een Leitnerbox. Dit is een speciale box waarin je de verschillende stapels met flitskaartjes kunt bewaren. Op deze manier kun je gemakkelijk zien welke kaartjes je nog moet herhalen en welke je al goed kent. De Leitnerbox heeft 5 vakken met tussenschotjes die je kunt verplaatsen en verwijderen. 

Bonus tip: Verdeel het maken en leren over korte leermomenten

Om extra goed te leren, is het slim om het maken en leren van de flitskaartjes te verdelen over korte leermomenten. Je kunt bijvoorbeeld beter 6 keer 10 minuten herhalen dan in één keer een uur. Op deze manier blijft de informatie beter hangen en kun je efficiënter studeren.

Met deze tips en de Leitnermethode kun je op een gestructureerde en effectieve manier informatie leren en onthouden. Veel succes!

Tot 80% meer leren in dezelfde tijd

Maak jouw eigen plan en kies uit meer dan 30 leermethodes met het Leer slim leren e-book. Je krijgt 15 downloads om slim mee te leren en voor een extra portie motivatie. Dus: ga zelf slim aan de slag met het Leer slim leren e-book van pUber!

tiktok ebook school

Leer slim met flitskaartjes