Wanneer ben je geslaagd voor de examens?

Wanneer ben je geslaagd voor de examens?

Wanneer ben je geslaagd voor de examens?

Vroeg of laat in je schoolcarrière krijg je er wel mee te maken: examens. Je kent het beeld vast wel: die gymzalen die volstaan met tafeltjes waarachter leerlingen zitten die wekenlang geleerd hebben. Een aantal docenten die omgedoopt zijn tot surveillanten ijsberen zo nu en dan door de zaal heen. De enige geluiden die je hoort zijn voetstappen, krassende pennetjes en zweetdruppels die vallen. Oké, dit is een beetje extreem geschetst het Centraal Eindexamen (CE). Maar het leeuwendeel van je examens vind toch echt plaats in de vertrouwde omgeving bij jou op school: de Schoolexamens (SE’s). Wat is nou wat?

Schoolexamens – SE cijfers

Schoolexamens vinden dus meestal plaats bij jou op school. Het zijn eigenlijk gewoon proefwerken die meewegen voor het examencijfer. Voor elk vak maak je meerdere SE’s over verschillende onderwerpen. Zo wordt dus het eindniveau van alle onderwerpen die nodig zijn om te beheersen/kennen getoetst over een langere periode en hoef je niet alles in één keer te leren. Welke onderwerpen getoetst worden in de schoolexamens kan je vinden in het PTA (document per vak) van jouw school. De stof kan verschillen per school. Wel is het altijd een mix van praktische opdrachten, schriftelijke toetsen en mondelingen. Het Centraal Eindexamen heeft daarentegen een landelijk examenprogramma per jaar, die te vinden is op Examenblad.nl. Leuk en wel zal je denken, maar hoe belangrijk zijn die examens dan?

Het gemiddelde – SE + CE cijfers

Het gemiddelde van je schoolexamens voor een vak weegt 50% mee voor je combinatiecijfer, ofwel het ‘eind-eindcijfer’. Dat wil zeggen dat als je 5 schoolexamens hebt voor bijvoorbeeld Biologie elk schoolexamen dus 10% meetelt voor je combinatiecijfer. Is je SE-gemiddelde laag? Dan kan je dat dus gaan rechttrekken met je CE, want die weegt ook 50% mee. Andersom kan je CE dus ook flink bepalend zijn voor een hoog SE-gemiddelde als je hem iets minder goed maakt. Aangezien het CE één moment is, is het altijd fijn om safe te spelen en dus je SE’s goed te maken!

Mag je een onvoldoende staan voor het examen?
Kernvakkenregel

Er zijn echter nog wel wat addertjes onder het gras wat betreft je CE cijfer bijv. de kernvakkenregel, die geldt voor HAVO en VWO. Een SE gemiddelde voor een kernvak (Nederlands, Engels óf Wiskunde) mag bij wijze van een 4 zijn (liever niet natuurlijk). Bij het CE is de regel dat je maar voor één van deze vakken een 5 mag halen, niet lager! Daarbij wordt alles afgerond op hele cijfers, dus een 4,5 zal een 5 worden, maar een 4,4 wordt dus een 4. Dat laatste betekent, ongeacht wat je andere cijfers zijn, dat je niet geslaagd bent. Om je wat minder bang te maken, is er daarna altijd de mogelijkheid om één herexamen te doen, mits je natuurlijk niet minstens twee vieren, of drie onvoldoendes hebt voor je kernvakken.

Mag je een onvoldoende halen op het examen?

Tot slot is er nog een eis dat geen enkel cijfer lager is dan een 3,5 op je centraal examen en het gemiddelde van je CE-cijfers afgerond minstens een 5,5 moet zijn. Voor elk onderwijsniveau zijn er weer uitzonderingen en aparte regelingen. Dit is allemaal te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/eindexamens. Hopelijk heeft dit artikel je een beetje wegwijs kunnen maken in de verschillen tussen schoolexamens en eindexamens!

Tot 80% meer leren in dezelfde tijd

Maak jouw eigen plan voor het leren voor de examens en kies uit meer dan 30 leermethodes met het Leer slim leren e-book. Je krijgt 15 downloads om slim mee te leren en voor een extra portie motivatie. Dus: ga zelf slim aan de slag met het Leer slim leren e-book van pUber!

examen ebook leren voor de examens

Dit zijn onze EXAMEN schoolspullen

Geschreven door: Niels
Zijn bèta vakken zoals wiskunde (B), NaSk, natuurkunde of scheikunde jouw grootste nachtmerrie? Dan heb je Niels nodig! Niels neemt de tijd om de stof nogmaals uit te leggen, samen te oefenen en een goed plan van aanpak te maken om zelf verder te leren. Niels geeft veel voorbeelden en kan de stof ook goed visueel uitleggen.
Hij heeft al een HBO diploma bouwkunde op zak maar wil dit jaar besteden aan het ontdekken van andere interesses en talenten. Daarom volgt hij, naast het begeleiden van leerlingen, een schrijfcursus. 
Niels geeft bijles aan huis in o.a. Arnhem, Huissen, Elst en Velp. Ook is digitale bijles mogelijk.