6x leren met flitskaartjes

Leren met flitskaartjes flashcards

6x leren met flitskaartjes

Flitskaartjes (ook vaak flashcards genoemd) zijn handig om actief te leren Flitskaartjes worden vaak gebruikt om woorden en begrippen te leren, maar ze kunnen ook worden gebruikt voor andere feiten zoals formules of afbeeldingen. Hieronder volgen zes manieren om te leren met flitskaartjes.

1. Thema’s maken

Flitskaartjes kunnen worden gebruikt om woordjes te leren, bijvoorbeeld voor Engels of Duits. Een goede manier om dit te doen is door de flitskaartjes te verdelen in thema’s. Je kunt ook thematiseren op basis van onderwerpen, zoals voedsel, schoolspullen of kleding. Op deze manier kun je makkelijker onthouden welke woorden bij elkaar horen. 

2. Herhalen

Eén van de beste manieren om te leren met flitskaartjes is door te herhalen. Het creëren van flitskaartjes is één ding, maar het gebruik ervan is net zo belangrijk. Zodra je de flitskaartjes hebt gemaakt, ga dan door elke kaart heen. Probeer zoveel mogelijk woorden te onthouden en leg de kaarten opzij waarvan je de betekenis al weet. Ga vervolgens door de rest van de kaarten heen. Doe dit meerdere keren totdat je alle woorden uit je hoofd kent. Overhoor jezelf niet alleen mondeling maar schrijf het antwoord ook eens op. Hierdoor onthoud je het nog beter. Herhaling is de sleutel tot succes.

3. Maak gebruik van tekenen

Tekenen kan een geweldige manier zijn om te leren met behulp van flitskaartjes. Zoals eerder gezegd, is het belangrijk om te thematiseren bij het maken van flitskaartjes. Een manier om dit te doen is door afbeeldingen toe te voegen die betrekking hebben op het woord dat je aan het leren bent. Dit kan helpen bij het onthouden van de betekenis van het woord. Het is aangetoond dat visuele hulpmiddelen effectiever zijn dan tekst alleen.

4. Maak gebruik van kleur

Kleur kan ook effectief zijn bij het gebruik van flitskaartjes. Mensen hebben de neiging om informatie beter te onthouden wanneer deze gepresenteerd wordt in kleur. Geef daarom elk thema een eigen kleur die jij logisch vindt. Gebruik markeerstiften om de woorden een kleur te geven. 

5. Maak gebruik van audio

Audio kan een geweldige manier zijn om te leren met flitskaartjes. Dit werkt vooral goed bij het leren van vreemde talen. Neem de woorden op die je wilt leren en luister er vervolgens naar. Luisteren naar de woorden terwijl je naar de flitskaartjes kijkt, kan helpen bij het onthouden van de betekenis van het woord. Dit werkt ook goed bij het leren van de uitspraak van woorden.

6. Maak er een wedstrijdje van een met klasgenoot

Ten slotte, maak van het leren met flitskaartjes een spelletje. Maak er een wedstrijd van met een klasgenoot om te zien wie de meeste woorden kan onthouden. Geef punten voor elke kaart die goed is en een bonuspunt voor de persoon die als eerste alle kaarten van één thema heeft geleerd. Door er een spelletje van te maken, wordt het leren leuker en onthoud je de informatie beter.

Er zijn nog veel meer manieren om te leren met flitskaartjes. Bij onze flitskaartjes ontvang je een digitale handleiding met zo’n 20 manieren om Slim te leren met flitskaartjes. Het gebruik van flitskaartjes is een wetenschappelijk bewezen manier om informatie te onthouden en kan worden gebruikt voor alle vakken!