Hoe kun je jezelf een nieuwe gewoonte aanleren?

Hoe kun je jezelf een nieuwe gewoonte aanleren?

Hoe kun je jezelf een nieuwe gewoonte aanleren?

Ritme en gewoontes kunnen je helpen met heel veel dingen, zoals een uitgerust gevoel door een beter slaapritme. Ook kan het helpen om productiever te zijn. Doordat je gewend bent om iets op een bepaald moment te doen, kost het minder energie en is het makkelijker om eraan te beginnen. Vooral bij het maken van huiswerk kan dit erg helpen, doordat je hersenen wennen aan het idee dat je altijd op een bepaald moment je huiswerk maakt en dan worden je hersenen al actiever. 

Help jezelf herinneren

Om een ritme te creëren en een gewoonte in gang te zetten is het belangrijk om een jezelf er aan te herinneren. Door jezelf een teken te geven weet je bijvoorbeeld wanneer je moet beginnen met je huiswerk. Je kunt een vast moment van de dag kiezen als teken, bijvoorbeeld zodra je thuiskomt uit school. Maar je kunt ook een wekker op je telefoon zetten als teken dat je aan de slag moet. Het kan hiervoor ook helpen om een planning te maken. Hier kun je de Slimme planagenda voor gebruiken.

Dagelijks

Door iets dagelijks te doen, went je lichaam (en dus ook je hersenen) aan de gewoonte en gaat het steeds makkelijker. Zet de gewoonte dus op je planning en probeer het iedere dag op hetzelfde moment te doen. Het is natuurlijk ook goed om af en toe rust te nemen, dus sommige gewoontes kun je misschien een dag overslaan. Probeer echter niet te veel af te wijken van je ritme, want iedereen weet hoe moeilijk het is om maandag vroeg op te staan als je zondag hebt uitgeslapen. 

Beloon jezelf

Het kan heel erg motiverend zijn om jezelf te belonen. Je kunt met een beloning jezelf stimuleren om de gewenste gewoonte vaker uit te voeren. Er zijn heel veel verschillende beloningen die kunnen werken, maar probeer iets te vinden wat jij echt leuk vind en wat in jou ogen een passend belonging is voor de taak. Als de gewoonte steeds meer vanzelf gaat, kun je de beloning afbouwen tot je de beloning niet meer nodig hebt.

Neem de tijd

Neem de tijd om een gewoonte te creëren, want dat gebeurt niet zomaar. Het kost simpelweg tijd en energie om in een ritme te komen. Zorg daarnaast dat er altijd tijd en ruimte is om van je ritme af te wijken, zonder dat je terug bij het begin bent. Een ritme moet zorgen voor structuur, maar het mag je nooit beperken.

Welke nieuwe gewoonte wil jij jezelf aanleren?