Waarom leren we wiskunde?!

Waarom leren we wiskunde?

Waarom leren we wiskunde?!

Op de middelbare school krijg je er hoe dan ook mee te maken, het beruchte vak wiskunde. Voor de één iets om nachtmerries van te krijgen, voor de ander een vak waar hij geen genoeg van krijgt. Op HAVO & VWO is wiskunde samen met Nederlands en Engels zelfs een kernvak, wat betekent dat je er examen in gaat doen. Maar goed, van Nederlands weten we dat het wel handig is om te weten hoe je op de juiste manier kan schrijven. Engels is handig om te communiceren met zowat de hele wereldbevolking die geen Nederlands kan. Maar wat is nou oprecht het nut van wiskunde?! En heb je niet gewoon genoeg aan rekenvaardigheden?

Wat heb je aan rekenvaardigheden?

Heel veel dingen kan je doen met je rekenvaardigheden. Je kan bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel geld je in je spaarpot hebt of hoe lang het nog duurt tot de zomervakantie begint. Je kan spelen met getallen. Rekenen is in feite de basis van wiskunde. Hoewel je rekenen voor een groot deel met de rekenmachine kan doen, gaat wiskunde nog verder in het begrijpen van complexere situaties. Dit vraagt veel meer om inzicht. Naast de basisregels van rekenen, komen er bij wiskunde ook een hoop regels bij. Die regels en formules zijn een soort van tools om een complexere situatie als bijvoorbeeld het bedrag van de rente van je spaarrekening gemakkelijk te bepalen. Daarnaast komt wiskunde onder andere terug in vrijwel alle technische beroepen en in de medische wereld.

Ik heb toch een rekenmachine?

Niet iedereen wil werken in de techniek of zorg en dingen zoals rente kan je ook op het internet berekenen. Toch is wiskunde niet gewoon een vak dat je alleen maar tools aanbiedt. Het vergt zoals eerder gezegd wat inzicht. Elke opgave in wiskunde omvat een probleem, iets wat jij moet oplossen. Zie het als een puzzeltje. Je krijgt wat informatie in de vorm van een plaatje, grafiek, tabel en/of verhaal en daaruit moet je filteren waar je wat aan hebt. Je bent dan aan het analyseren als het ware. Vervolgens kijk je naar de tools die je hebt om tot een oplossing te komen. Je traint daarmee je  ‘analytisch vermogen’ en de frontale cortex van je brein, waaraan creativiteit wordt gekoppeld. Hoe meer je dit traint, hoe makkelijker je bij nieuwe, onbekende problemen tot een oplossing kan komen. Dit is ontzettend handig in je dagelijks leven waarin je voor allerlei dingen een oplossing moet bedenken. En het is natuurlijk ook handig als je snel wilt ontsnappen uit een escape room!

Ruimtelijk inzicht

Naast dat wiskunde een positief effect heeft op je creativiteit en analytisch vermogen, verbetert het ook je ruimtelijk inzicht, ofwel het vermogen om dingen ruimtelijk te kunnen visualiseren. Zoals een route naar een vriend of vriendin, of een nieuwe inrichting van je kamer. Maar ook als je auto wil rijden komt een goed ruimtelijk inzicht erg van pas. Zo kan je betere inschattingen maken tijdens parkeren en goed voorspellen wanneer je kan opschuiven van rijbaan zonder tegen een andere auto te botsen. Is die Pythagoras toch nog ergens goed voor…

Kortom, rekenen is dus de basis van wiskunde en dat is niet voor niets. Wiskunde heeft vele voordelen voor je ontwikkeling. Je zal in de praktijk niet vaak de stelling van Pythagoras gebruiken of parabolen moeten tekenen. Maar dat zijn wel de puzzels in wiskunde die je trainen om het alledaagse leven en je toekomst een stukje makkelijker te maken, om de wereld beter te begrijpen en natuurlijk om uit te sloven over je succes in escape rooms 😉

Tot 80% meer leren in dezelfde tijd

Maak jouw eigen plan en kies uit meer dan 30 leermethodes met het Leer slim leren e-book. Je krijgt 15 downloads om slim mee te leren en voor een extra portie motivatie. Dus: ga zelf slim aan de slag met het Leer slim leren e-book van pUber!

tiktok ebook school

Dit zijn onze motiverende schoolspullen

Geschreven door: Niels
Zijn bèta vakken zoals wiskunde (B), NaSk, natuurkunde of scheikunde jouw grootste nachtmerrie? Dan heb je Niels nodig! Niels neemt de tijd om de stof nogmaals uit te leggen, samen te oefenen en een goed plan van aanpak te maken om zelf verder te leren. Niels geeft veel voorbeelden en kan de stof ook goed visueel uitleggen.
Hij heeft al een HBO diploma bouwkunde op zak maar wil dit jaar besteden aan het ontdekken van andere interesses en talenten. Daarom volgt hij, naast het begeleiden van leerlingen, een schrijfcursus. 
Niels geeft bijles aan huis in o.a. Arnhem, Huissen, Elst en Velp. Ook is digitale bijles mogelijk.