Toetsweek – slim plannen & leren

leren en plannen toetsweek

Toetsweek – slim plannen & leren

Het is weer zo ver, de toetsweek staat voor de deur. Voor veel leerlingen is dit een stressvolle periode. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en daarom geven wij zes tips voor het leren voor een toetsweek.

1. Maak een planning

Een goede planning van de toetsen in de toetsweek en leermomenten helpt je om de stof goed te verdelen over de beschikbare tijd. Je kunt hierbij de Slimme planagenda gebruiken. Plan niet alleen de dagen waarop je gaat leren, maar vooral ook wat en hoe je laat leren.

2. Begin op tijd

Het lijkt zo logisch maar het gaat zo vaak mis! Begin op tijd met leren, want er is niets zo vervelend als stressen omdat je te weinig tijd hebt voor het leren. Begin minimaal twee weken van tevoren met het leren voor de toetsweek en verdeel de stof over de hele periode.

3. Leer actief

Het maken van mindmaps, flitskaartjes en Slimme samenvattingen helpen je om de stof te begrijpen en onthouden. Door de belangrijkste informatie op te schrijven, krijg je een beter overzicht van de stof. Daarnaast kun je met deze methodes verder leren. Check ons blog over de High5 methode. Juist omdat je voor een toetsweek moet leren voor veel verschillende vakken is actief leren belangrijk!

4. Maak oefentoetsen

Maak oefentoetsen zodat je een idee hebt van wat je kunt verwachten tijdens de toetsweek. Door oefentoetsen te maken, kun je ook zien welke onderdelen je nog niet goed beheerst en waar je dus extra aandacht aan moet besteden. Zo kun je een lijstje met onderwerpen maken waaraan je meer aandacht wil besteden.

5. Zoek een rustige plek om te leren

Zoek een rustige plek om te leren, waar je niet te veel afleiding hebt. Dit kan thuis zijn, maar ook in bijvoorbeeld in de bibliotheek of op school. Zorg dat je een comfortabele stoel hebt, voldoende licht en frisse lucht. Ruim je werkplek op en leg je telefoon weg!

6. Neem genoeg pauzes

Neem voldoende pauzes tijdens het leren. Het is belangrijk om je hersenen rust te gunnen, zodat je daarna weer fris verder kunt gaan. Na een half uur leren neem je 3 tot 5 minuten pauze. Tijdens deze pauze kun je bijvoorbeeld even een naar het toilet of iets te eten pakken. Na vier keer een half uur leren, twee uur totaal dus, is het tijd voor een pauze van een half uur.

Door deze zes tips toe te passen, kun je goed voorbereid aan de toetsweek beginnen en kun je hopelijk goede resultaten behalen. Vergeet ook niet om genoeg te slapen en gezond te eten, dit kan ook bijdragen aan een goede prestatie. Veel succes met leren!