De maanden voor je examen

Eindexamen voorbereiden tips

De maanden voor je examen

Nu het langzaam aan weer warmer begint te worden, komt de eindexamens met de dag dichterbij. Zit jij in je examenjaar en lijkt de zomervakantie nog heel ver weg? Schijn bedriegt! Krijg jij het al heet bij het idee van het maken van de belangrijke eindtoetsen? Dan hebben we tips. Of wil je gewoon weten wat je nou het best kan doen om de kans van slagen op je examens te verhogen? Ook dan helpen we je graag! We duiken er hier even in!

Waar begin je met leren?

Het leren van examens lijkt misschien een hele opgave. Je hebt bij de meeste vakken behoorlijk wat stof dat je moet kunnen reproduceren en interpreteren, zoals dat wordt genoemd. Of met andere woorden, je moet de theorie uit je hoofd kennen en dit op de juiste manier kunnen toepassen. Als je al nog niet zo hard van start bent gegaan, is het handig om zo efficiënt mogelijk aan de slag te gaan. Op alleexamens.nl kan je voor alle vakken zien welke onderwerpen er in het Centraal Examen voor komen. Het goede nieuws is, er is dus een deel van de stof dat je kan skippen en je hoeft niet onnodig het hele lesboek door te spitten. 

Niet ‘t hele boek leren

Daarmee kom ik gelijk op het tweede punt, een boek doorspitten is in de meeste gevallen helemaal niet nodig. Het boek bevat namelijk veel extra context (zoals plaatjes en voorbeelden), terwijl het examen ingaat op de belangrijkste concepten en termen. Die staan vaak per hoofdstuk omvat in de samenvatting. Soms zijn de samenvattingen in de boeken wat summier. Je kan er dan voor kiezen om een Samengevat van het vak aan te schaffen, een boekje waarin alles nog een keer in een vogelvlucht behandeld wordt. Dit geeft je gelijk ook een goed overzicht van de examenstof. Wat je dan kan doen is iemand vragen om je te overhoren of zelf in eigen woorden een samenvatting van de samengevat maken. 

TIP: Begin met het vak dat je ´t moeilijkste vindt of waar je de grootste achterstand bij hebt.

Maak gebruik van video’s

Er zijn op het internet veel video’s te vinden waarin toffe mensen tijd hebben gemaakt om jou voor te bereiden op je examen. Filmpjes die een vogelvlucht geven van de gehele stof. Als je een totaal plaatje hebt van wat je goed begrijpt en juist niet, kan je ook nog opzoek gaan naar video’s die gaan over het specifieke onderwerp dat je beter wilt begrijpen. Dus maak een lijstje van de dingen die je snapt en de dingen die je nog niet helemaal snapt of nog lastig vind. Zo kan je gericht gaan leren. 

Leer lekker actief

Zorg dat je de examenstof verwerkt in bijvoorbeeld een slimme samenvatting, flitskaartjes of een mindmap. Door actief met de stof aan de slag te gaan sla je het beter op en kun je veel meer leren in minder tijd. Laat je dus niet verleiden tot het alleen lezen van de stof!

TIP: Actief leren kan met het Download & Print examenpakket, die is nu in de aanbieding!

Oefenen met oude examens

Dat leren is allemaal erg ‘leuk’ natuurlijk, maar het belangrijkste is dat je op je examen de vragen kan beantwoorden. Welke vragen je krijgt is zoals je waarschijnlijk wel weet ook een vraag, maar vaak zit er een rode draad in de examens. Als je veel oefent met oude examens, zal jouw toekomstige examen je ongetwijfeld bekend voor komen. Bovendien kan je met oude examens je kennis toetsen en kijken of je op de juiste manier kan antwoorden. Bij open vragen is het handig om na het maken van het examen de uitwerkbijlage erbij te pakken en te kijken waar je punten voor krijgt. Vind je het formuleren van antwoorden lastig? Check dan de Download & Print Slim examenvragen beantwoorden. Hierbij geldt het eeuwenoude gezegde: oefening baart kunst!

Je kunt oude examens gratis downloaden. Je vindt hier ook het correctievoorschrift om jouw examen na te kijken.

Dus, weet wat je moet weten, doe wat je moet doen en oefenen, oefenen, oefenen. Zo ga jij het halen! En onthoud: na je examens staat er een hele lange zomer op je te wachten en hoe lekker is het dan om je diploma op zak te hebben?!

Nog meer tips? Check onze gratis examentraining. Duurt maar 16 minuten en daarna kun je slim aan de slag met het voorbereiden van jouw examens!