Eindexamens & dyslexie

leren voor examens met dyslexie

Eindexamens & dyslexie

Als eindexamenleerling met dyslexie kan het voorbereiden van de examens een behoorlijke uitdaging zijn. Maar geen zorgen, we hebben zes handige tips voor je om de examens zo goed mogelijk door te komen.

1. Begin op tijd

Begin zo vroeg mogelijk met het leren voor de examens. Als je op het laatste moment begint, zal dit alleen maar extra stress opleveren. Maak een examenplanning en verdeel de stof over een langere periode. Op deze manier heb je voldoende tijd om alles goed te kunnen begrijpen en alles voor de examens in je hoofd te proppen.

2. Maak Slimme samenvattingen

Maak Slimme samenvattingen van de lesstof en gebruik hierbij korte zinnen en bulletpoints. Dit helpt je om de informatie beter te begrijpen en te onthouden als je dyslexie hebt. Zorg ervoor dat je de samenvattingen ook goed gestructureerd zijn door bijvoorbeeld gebruik te maken van kleuren en symbolen. Door het toevoegen van een voorbeeld kun je het nog beter onthouden en toepassen. Gebruik de Slimme samenvattingen uit het Download & print Examenpakket. 

3. Luister naar voorgelezen teksten

Als je moeite hebt met het lezen van teksten omdat je dyslexie, is het mogelijk om de tekst te laten voorlezen. Je kunt dit doen met behulp van digitale programma’s zoals ReadSpeaker of NaturalReader. Het voordeel hiervan is dat je de examenstof op een andere manier tot je neemt en op deze manier beter begrijpt. 

4. Maak gebruik van afbeeldingen enzo

Maak gebruik van afbeeldingen, diagrammen, schema’s, foto’s en tekeningen om de examenstof visueel te maken. Dit kan helpen om bepaalde concepten beter te begrijpen en te onthouden. Gebruik ook afbeeldingen en diagrammen in jouw Slimme samenvattingen. 

5. Oefen met oude examens

Oefen met oude examens om te wennen aan de vraagstelling. Het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten tijdens het examen en hoe de vragen gesteld worden. Door te oefenen met oude examens krijg je meer zelfvertrouwen en ben je beter voorbereid.

TIP: Je kunt oude examens gratis downloaden. Je vindt hier ook het correctievoorschrift om jouw examen na te kijken. 

6. Zorg ook voor ontspanning

Zorg voor voldoende ontspanning tijdens het leren. Het is belangrijk om af en toe je hoofd leeg te maken en even iets anders te doen. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of kijk een aflevering van je favoriete serie. Door regelmatig te ontspannen, kun je beter focussen en blijf je gemotiveerd.

Het voorbereiden van de examens kan voor iedereen stressvol zijn, maar als eindexamenleerling met dyslexie kan het extra lastig zijn. Door deze zes tips toe te passen, kun je de examens op een goede manier voorbereiden. Veel succes!