Slim leren voor beelddenkers

Slim leren voor beelddenkers

Slim leren voor beelddenkers

Je hoort de term ‘beelddenker’ vast regelmatig. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Bijna altijd zijn leerlingen met bijvoorbeeld AD(H)D, dyslexie, TOS of ASS beelddenkers. Maar ook een deel van de leerlingen zonder extra uitdaging is beelddenker.

Een beelddenker is iemand die niet in letters en woorden maar in beelden denkt. Wil je ontdekken of jouw zoon of dochter een beelddenker is? Vraag dan wat hij of zij voor zich ziet bij het woord ‘koe’ zegt. Ziet hij of zij een beeld van een vrolijk grazende koe in de wei of drie letters?
Verder hebben beelddenkers vaak creatieve oplossingen voor een probleem en een levendige verbeelding. Ook hier kun je beelddenkers aan herkennen. 

Talen leren voor beelddenkers

Van Engels op de basisschool tot Frans in het examenjaar, een taal leren is vaak een hele uitdaging voor beelddenkers. Het helpt beelddenkers om letterlijk beelden aan woorden te koppelen. Teken de betekenis bij het woord in de vorm van een icoon of tekeningetje. Daardoor koppel je het woord in de vreemde taal niet aan een woord maar aan een plaatje. Het gaat niet om de kwaliteit van de tekenkunsten maar om het onthouden! 

Is het lastig om de juiste spelling te onthouden? Dan helpt het om hier een ezelsbruggetje bij te maken. Hoe gekker het ezelsbruggetje, hoe beter je het kunt onthouden. En dat ezelsbruggetje kun je eventueel ook weer tekenen. 

Speciaal voor beelddenkers hebben we Engels voor beelddenkers met grote mindmapkaarten met o.a. grammatica en woordenschat. 

Woordenschat 

Oefenen met woordenschat kan op een leuke en effectieve manier met flitskaartjes. Laat jouw puber eerst dagelijks nieuwe en lastige woorden meteen in een klein schriftje schrijven. Neem deze vervolgens één keer per week (samen) over op flitskaartjes. Het is belangrijk dat jouw zoon of dochter zelf de kaartjes schrijft. Dit kan voor Nederlandse woordenschat en vreemde talen. 

Neem vervolgens één of twee keer per week samen de flitskaartjes door, gebruik hiervoor een Leithnerbox voor leren in fases. Bij lastige woorden kan weer een tekeningetje gemaakt worden. 

Daarnaast kun je de kaartjes voorzien van kleuren thema’s met markeerstiften. Bijvoorbeeld alle woorden met sport rood, alle woorden die gaan over familie groen en alles over school geel.

In onze webshop vind je Woordjes voor beelddenkers voor de vakken Engels (basisschool) en Frans (onderbouw voortgezet onderwijs). 

Begrippen leren voor beelddenkers

Voor zaakvakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde moeten leerlingen op het voortgezet onderwijs een enorme berg begrippen leren. Het is slim om te werken met flitskaartjes, een Slimme samenvatting of mindmap inclusief tekeningetjes en kleuren.

Begrippen komen voor beelddenkers tot leven met bijvoorbeeld foto’s en andere afbeeldingen en films. Even Googelen levert vaak al veel (voor)beelden op. Denk aan een nieuwsbericht over een overstroming met foto’s, een filmpje over vulkanen of een schilderij van een belangrijke historische gebeurtenis. 

aardrijkskunde bijles arnhem

Flimavond

Een documentaire over het onderwerp is natuurlijk sowieso een goed idee. Zo ontdekken leerlingen concrete voorbeelden en krijgen onderwerpen meer context. Dit helpt om het goed te onthouden en toe te passen. Ook van een leuke, spannende historische (fictie) film kun je veel leren. In films zie je bijvoorbeeld oorzaak en gevolg en films maken het makkelijker om begrippen in de tijd te plaatsen. Hierdoor kunnen pubers zich goed verplaatsen in de tijd en gaan onderwerpen echt leven. 

Veel succes met leren!