Leren voor een natuurkunde toets

Leren voor een natuurkunde toets

Leren voor een natuurkunde toets

Natuurkunde kan soms best een lastig vak zijn om te leren. Met name in de bovenbouw kan het namelijk best wel wat ingewikkeld worden! Een aantal tips kunnen dan ook nooit kwaad, wie weet kunnen ze je net aan die voldoende helpen. 

(Gewoon) je huiswerk maken!

Een goede start is het halve werk! Houd je huiswerk goed bij en probeer elke week de stof goed te begrijpen. Over het algemeen heeft de leerstof van week 1 betrekking op de leerstof van week 2 etc. Als je dus ergens achter gaat lopen, raak je waarschijnlijk in de knoop de weken erop. Probeer dit dus te voorkomen door goed je huiswerk te maken en vragen te stellen wanneer je niet uit de stof komt alleen. Wanneer je docent je niet helpen kan, kan misschien een van je medeleerlingen het je wel uitleggen. Ook op Youtube staan een hoop tutorials met goede uitleg. 

De BiNaS gebruiken

Voor de bovenbouw; BiNaS is de bijbel. Je zal er van versteld staan hoeveel informatie er eigenlijk in je Binas staat. Dit geldt zowel voor natuurkunde als biologie en scheikunde. Neem een aantal dagen voor je toets even de tijd om goed je binas door te kijken. Kijk wat er precies in staat, waar het precies staat en probeer het te begrijpen. In de binas staat een hoop informatie, maar het is geen leerboek. Je moet dus wel degelijk tijd steken in het snappen van de plaatjes en grafieken in de binas. Maar wanneer je dat eenmaal doet, scheelt je dat een hoop leerwerk! Dus zeker je tijd en moeite waard. 

Formules leren

Voor de onderbouw; helaas geen BiNaS. Gelukkig is de moeilijkheidsgraad van de stof ook een stuk lager in de onderbouw. Focus in de onderbouw goed op de formules, leer deze uit je hoofd en begrijp wat er staat. Iets wat goed kan helpen is het begrijpen van eenheden.

Een goed voorbeeld hiervan is de formule van snelheid: v=s/t.

Als je moeite hebt om deze formule te onthouden, dan kun je bijvoorbeeld denken aan de eenheid van snelheid. Over het algemeen is het bekend dat deze km/h of m/s is. Als je kritisch kijkt naar deze eenheid staat er eigenlijk kilometers delen door uren, of meters delen door secondes. En dat is nu precies de v = s/t formule! Dit geldt voor alle formules. Elke eenheid is af te leiden vanuit de formule en meestal ook andersom. Gebruik deze kennis goed en doe er je voordeel mee! Want dit trucje komt in de bovenbouw ook nog vaak van pas! 

Het kan helpen om voor jezelf een overzicht te maken met formules, waarin de grootheden en eenheden  staan. Op onze website staat een handig hulpmiddel die daarbij kan helpen. Check de Download en print Formule samenvatting.

Begrippen en theorie leren

Natuurkunde is niet alleen maar formules leren maar ook nog een deel theorie. Dit is goed uit je hoofd te leren en een makkelijke manier om je cijfer net een beetje op te krikken. Verwaarloos dan ook niet het theorie deel en leer deze ook goed.

Vergeet ook de afbeelding niet! Deze komen vaak zelfs letterlijk terug in de toets! Gebruik doorzichtige notitieblaadjes om de afbeelding over te trekken en te verwerken in jouw samenvatting of mindmap.

Hopelijk kun je nu een beetje beter uit te voeten met het leren voor natuurkunde. Succes met de toetsen!

Ik hoop dat deze tips je verder helpen! Succes met leren!

Bijles aan huis Arnhem Nijmegen

Geschreven door Inge

Zijn bèta vakken zoals wiskunde, NaSk, natuurkunde of scheikunde een flinke uitdaging? 

Inge neemt de tijd om de stof nogmaals uit te leggen, samen te oefenen en een goed plan van aanpak te maken om zelf verder te leren. Ook leerlingen met o.a. ADHD en Dyslexie kunnen bij Inge terecht voor begeleiding. Meer over Inge…