Concentreren kun je leren

concentreren huiswerk leren school

Concentreren kun je leren

Een goede concentratie helpt ontzettend goed als je aan het leren bent voor een toets. Helaas is het soms toch erg lastig om een goede focus te behouden. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om je focus te verbeteren.

Leer jij altijd uren achter elkaar, zonder pauzes te nemen? Stop hier mee. Na ongeveer 30-45  minuten gaat de productiviteit en de focus van een gemiddeld mens achteruit. Het is daarom goed om ongeveer elk half uur even een korte pauze in te lassen. Deze hoeft niet lang te zijn, een korte 10 minuten voldoet. Doe even iets compleet anders, loop een rondje of pak een snack. Zolang je hersenen een  compleet ander soort prikkels binnen krijgen. Dit zorgt ervoor dat je weer met volle concentratie verder kan. Het helpt dan ook goed om van vak te switchen. Dit houdt je scherp en de afwisseling zorgt voor meer focus. In de webshop van pUber kun je een slimme leertimer bestellen. Deze zandloper geeft precies aan wanneer er een halfuur verstreken is! Super handig dus!

Als je na deze korte pauze merkt dat de concentratie toch nog steeds ver te zoeken is, probeer dan een iets extremere maatregel. Verplaats je naar een compleet andere locatie en probeer daar verder te leren. Door je omgeving te veranderen krijgt je brein nieuwe prikkels binnen. Dit kan goed helpen met het leren. Dit hoeft niet eens extreem te zijn. Ga eens op een andere stoel zitten of leer eens aan de eettafel in plaats van je eigen bureau. Zorg er voor dat je je hersenen niet vermoeid door het constant te voeden met dezelfde soort prikkels.

Probeer ook na twee of drie blokken van een halfuur een iets grote pauze in te lassen. Loop een rondje buiten, of ga even sporten. Bewegen is een ontzettend goede manier om je hersenen wat rust te gunnen en dat zorgt ervoor dat je daarna weer met volle concentratie verder kan. Door te sporten komt er endorfine, serotonine en dopamine vrij, dit worden ook wel de gelukshormonen genoemd. Dat is natuurlijk niet zonder reden! Een blokje om kan al het verschil maken. Blijf dus vooral niet aan dat bureau zitten wanneer je jezelf de tijd gunt om even wat anders te doen. Het bewegen en de verandering van je omgeving doet wonderen voor je concentratie.

Het klinkt misschien heel cliché, maar zet je telefoon uit. Of op zijn minst op stil. Hoe erg je het ook misschien niet wilt toegeven, voor de meeste pubers is de telefoon nu eenmaal iets waardoor ze snel worden afgeleid. Heel begrijpelijk ook, want social media is nu eenmaal vaak een stuk leuker dan dat ene hoofdstuk dat je lezen moet. Heb je hier nou echt moeite mee? Er zijn verschillende soorten apps in de Appstore en Playstore te vinden waarmee je bepaalde apps voor een bepaalde periode kan blokkeren. Voor android is YourHour een goed voorbeeld, voor iOS iHour. Beide apps kan je gebruiken om bijvoorbeeld Instagram, Facebook of Tiktok voor een tijdelijke periode te blokkeren. Dan kan je in ieder geval daar niet door worden afgeleid.

Een puber heeft gemiddeld 10 uur per nacht slaap nodig. Grote kans dat je dit meestal niet krijgt, maar wees hier wel van bewust. Ga op tijd naar bed ‘s avonds. Goede nachtrust is ontzettend belangrijk om goede focus te behouden. Als je vermoeid bent, dan is het een stuk lastiger om lange focus te behouden. Kleine tip voor de pubers met ouders die graag om 8 uur aan het ontbijt zitten op de zaterdagochtend, Maak ze bewust van die 10 uur slaap per nacht. Dan kan jij misschien iets langer uitslapen in de toekomst.

Als laatste tip, zet rustige niet afleidende muziek op. Dit kan ook goed helpen om in een goede focus te komen. Er zijn veel afspeellijsten op YouTube en Spotify te vinden. Een fijn achtergrond geluid kan net het laatste zetje zijn om in die goede concentratie te komen.

Vergeet niet, soms heb je gewoon een slechte dag, dat hoort er bij. Hopelijk kun je dan toch iets beter uit te voeten door deze tips toe te passen. Succes met leren!