Getest: bordspel Stars of empathy

BLOG (17)

Getest: bordspel Stars of empathy

Hoe goed ken je jezelf? En hoe goed kun je je verplaatsen in iemand anders? Wij mochten het nieuwe bordspel Stars of empathy uittesten met onze leerlingen! Een spel speciaal voor basisschool leerlingen over emoties en inlevingsvermogen. 

Ik heb het spel getest met een leerling uit groep 8 die niet zo’n prater is. Ik was benieuwd of dit spel hem zou helpen om zijn gevoelens te uiten. Omdat we ook begrijpend lezen oefenen starten we met de spelregels lezen en uitleggen. 

Daarna starten we met het uitzoeken van een kleur pion om mee te spelen en gaan dan voor het eerst dobbelen. Bij elk vakje op het speelbord hoort een opdracht. De opdrachten zijn verschillend. Naast denkvragen zijn er bijvoorbeeld ook opdrachten om emoties uit te beelden en kaartjes met een foto om te associëren. Verder zijn er ook doe opdrachten, die vielen het meest in de smaak. De variatie in het soort opdrachten is erg leuk aan het spel. Ook een leerling die niet veel praat kan zich uiten. Daarom vond ik zelf de wereldkaarten met foto’s erg goed werken. Bij de foto benoem je in 5 woorden wat je bij de foto voelt. Weinig woorden maar toch erg krachtig om op deze manier over emoties te praten. 

Onze conclusie

Conclusie van de leerling: super leuk spel, deze wil ik wel vaker spelen! 
Conclusie van Michelle: leuke, gevarieerde opdrachten. Mooi middel om spelenderwijs en op verschillende manieren bezig te zijn met emoties van jezelf en een ander. 

Verder vind ik het fijn dat je het spel met twee spelers kunt spelen maar ook met een groepje. Daarnaast ben ik van plan om de kaarten ook zonder het bordspel in te zetten tijdens het coachen van leerlingen. 

Het spel is wellicht wat prijzig om aan te schaffen voor thuis, maar voor coaches zeker een mooie aanvulling op het bestaande materiaal dat toch vaak beperkt is tot praten. Zeker voor leerlingen die het lastig vinden om woorden te geven aan emoties is Stars om empathy een mooi middel.