Laptop voor de middelbare school 

welke laptop moet je hebben voor voortgezet onderwijs? Laptop voor middelbare school

Laptop voor de middelbare school 

Een laptop is haast niet meer weg te denken uit de lijst van benodigde schoolspullen. We krijgen ontzettend vaak de vraag: Welke laptop moet ik hebben voor de middelbare school? Er zijn ontzettend veel laptops op de markt en het is dus heel begrijpelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet! Daarom hier een overzicht met onze aanbevelingen voor een goede laptop.  

Wanneer je een laptop koopt, is het belangrijk om eerst te bepalen wat je er aan uit wilt geven. Daarnaast is het een goed idee om te bedenken wat je met je laptop wilt gaan doen. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om zware video bewerkingsprogramma’s op een laptop te laten draaien, die er niet krachtig voor genoeg is. Het is daarnaast goed om te beseffen dat een laptop tegenwoordig minimaal de volgende specs minimaal wel moet hebben: 

  • 8 GB ram 
  • i5 of Ryzen 5 processor 
  • 128 GB SSD opslag 
  • Windows 10 of hoger 

De laptops die hieronder besproken gaan worden zijn ingedeeld op de prijs. Verder zal er een korte beschrijving met alle plus en min punten gegeven worden.  

Budget laptops voor school tot €400


Lenovo X270 – €299 

Een schoonheidsprijs zal deze laptop zeker niet winnen, maar voor het bedrag dat je betaald is dit zeker een pareltje! Voor een prijs van rond de €299 zit je goed met 8 GB ram, 256 GB opslag en een snelle intel Core i5 processor. Deze compacte laptop heeft een beeldscherm van 12,5 inch en een full HD resolutie. Daarnaast is deze laptop slechts 1,3 kg zwaar. Deze laptop is goed in staat om de gebruikelijke programma’s zoals Office te draaien. Voor zwaardere programma’s zoals Photoshop is deze laptop echter niet heel erg geschikt. Deze laptop is onze ultieme budget tip voor een prima laptop voor school.

ASUS Chromebook C424MA-EBO228 – €349 

Een hele mond vol, maar zeker elke letter waard. Deze ASUS is een chique model, afgewerkt met aluminium frames. Deze laptop is lekker vlot door de 8 GB ram en een snelle i5 processor. Deze 14 inch laptop met full HD beeldscherm is ook uitstekend geschikt voor een avondje Netflix! Helaas is de opslag niet om naar huis te schrijven. Met de 128 GB zit je wel wat krap. Ook deze laptop is niet geschikt voor de zwaardere programma’s, maar werkt uitstekend voor gemiddelde programma’s zoals Office.  

Laptop voor het voortgezet onderwijs tot €800

ASUS VivoBook X515JA-EJ2136W – €549 

Deze ASUS heeft zeker wat leven is zich! Deze laptop is een iets groter model, namelijk 15.6 inch, maar hij is zeker nog goed te hanteren. Ook deze laptop beschikt over 8 GB ram en een over een vlotte i5 processor. De opslag is een echte uitblinker, maar liefst 512 GB SSD geheugen. De laptop is zeer geschikt voor het schrijven van verslagen, of gewoon een avondje hangen op de bank met Netflix. Zwaardere programma’s is helaas nog iets te veel voor deze ASUS, maar zijn grotere broertje is hier zeker wel voor geschikt! De ASUS X515JA-EJ2148W (zoek de verschillen), beschikt namelijk over maar liefst 16 GB ram en heeft een ontzettend snelle intel i7 processor ingebouwd. Helaas is deze laptop ook iets duurder, namelijk €799.  

HP Pavilion 15 – eh1908nd – €689 tot €989 

Deze laptop is geweldig, omdat er voor ieder wat wils is. Deze laptop is verkrijgbaar met verschillende soorten RAM, SSD geheugen en processoren. Het goedkoopste model bevat een razendsnelle Ryzen 5 processor en heeft 256 GB opslag. Er is ook een iets duurdere optie met 512 GB opslag. Deze laptop is goed in staat om meerdere programma’s te gelijk te draaien en kan zelfs iets zwaardere programma’s als Photoshop aan. Elk model heeft een prachtig 15.6 inch scherm en een verlicht toetsenbord. Het beeldscherm is een ontspiegeld scherm, wat betekent dat je geen last hebt van reflecties. Daarnaast is het ook een full HD scherm.  

Wanneer je toch graag iets meer van je laptop wilt vragen, dan is zijn iets duurdere broertje een goede keus; deze heeft een opslag van 512 TB, een Ryzen 5 processor, en een RAM geheugen van maar liefst 16 GB.  

Is dat nog steeds niet snel genoeg? Geen zorgen, er is ook nog een snellere variant. De HP laptop is namelijk ook te verkrijgen met een razendsnelle Ryzen 7 processor, 16 GB opslag en maar liefst 1 TB SSD geheugen. Deze variant is dan ook uitstekend geschikt voor zwaardere video bewerking programma’s. Houdt wel in gedachte, deze laptop is ook wat aan de duurdere kant. Deze laptop wordt verkocht voor ongeveer €989 euro.  

Lenovo IdeaPad 5 15ITL05 82FG01S2MH – €729 

Weer een hele mond vol, maar ook dit keer zeker elke letter waard. Deze laptop is een echte aanrader! Met een razendsnelle i5 processor en Iris Xe graphics card is deze laptop een uitblinker. Deze Lenovo heeft een prachtig full HD 15.6 inch beeldscherm en een verlicht toetsenbord. Ook aan privacy is gedacht, er zit namelijk een handig schuifje op die je voor de webcam kan schuiven. Deze laptop is geschikt voor Office, maar kan ook fotobewerking makkelijk aan. Videobewerking is een optie, maar dan raad ik toch z’n grotere broer aan, deze heeft namelijk een i7 processor en is te koop voor €999 euro. Zowel deze laptop, als zijn grotere broer hebben een ruime opslag van 512 GB SSD.  

High end laptops voor de middelbare school

Apple MacBook Air 2020 – €1089 

Wil je een vlotte en compacte laptop? Zoek dan niet verder. Deze Macbook air is alles wat je zoekt. Door de krachtige M1 chip is deze laptop ontzettend vlot. Daarnaast gaat deze laptop tot wel 18 uur mee aan batterij. Deze laptop is uitstekend geschikt voor het schrijven van verslagen, maar kan ook krachtigere taken aan zoals foto en video editing. Een groot nadeel van deze laptop is wel dat deze maar over 2 Thunderbolt usb C poorten beschikt. Hierdoor heb je een docking station of kabel converter nodig. Ook valt er nog wel wat te zeggen over de opslag, 256 GB is namelijk niet heel veel als je naar de prijs kijkt.  

Apple Macbook Pro 13’’ 2020 – € 1449 

Wil je nog een stapje verder? Dan is deze Macbook pro misschien wel geschikt! Deze krachtpatser is uitstekend geschikt voor zwaardere programma’s en door de slimme M1 chip gaat de batterij wel tot 20 uur mee. Deze laptop heeft een prachtig retina beeldscherm waardoor de kleuren op het scherm prachtig tot zijn recht komen. Daarnaast heeft deze laptop een handige touchbar, die je zelf kan personaliseren.  

Een groot nadeel van deze laptop is dat deze maar 2 thunderbolt aansluitingen heeft, en je dus ook bij deze een docking station of kabel converter nodig heeft. Daarnaast is ook het geheugen weer niet om naar huis te schrijven, met 256 GB opslag zit je aardig krap.  

Hopelijk heb je met deze opties een keuze kunnen maken. Zit de laptop die je zoekt er nog steeds niet tussen? Google is je beste vriend. Zoek op websites zoals Tweakers goed uit wat voor soort laptop je voor je hebt. Dan kan het niet misgaan. Succes met het zoeken naar jouw geschikte studielaptop!