Hoe moet je boeken kaften?

Boeken kaften voor school

Hoe moet je boeken kaften?

Boeken kaften kun je toch écht ‘t beste doen met stevig papier en niet met rekbare boekenkaften. Dit geldt zeker voor boeken met een flexibele kaft. Maar het kaften van schoolboeken kan best een lastig klusje zijn. Daarom hebben we op een rijtje gezet hoe je het zelf kunt doen in 8 stappen.

Wat heb je nodig om boeken te kaften?
Jouw schoolboeken (natuurlijk!)
Kaftpapier of ander stevig papier
Schaar
Plakband of washi tape
Optioneel: liniaal, potlood, etiketten of stickers

Stap 1: Meet het kaftpapier Leg het boek plat op het kaftpapier en zorg ervoor dat het boek dichtgeklapt is. Meet aan alle zijden van het boek een extra marge van ongeveer 5 cm. Dit helpt je om genoeg papier over te houden om het hele boek te bedekken, inclusief de dichtgeklapte randen.

Stap 2: Knip het kaftpapier uit Gebruik de schaar om het kaftpapier uit te knippen volgens de afmetingen die je in stap 1 hebt gemeten. Zorg ervoor dat je een rechthoekige vorm krijgt die groot genoeg is om het hele boek te bedekken, inclusief de extra marge aan de randen.

Stap 3: Plaats het boek op het kaftpapier Plaats het boek met de voorkant naar beneden in het midden van het kaftpapier. Zorg ervoor dat er aan alle zijden van het boek nog steeds voldoende kaftpapier over is, inclusief de extra marge aan de boven- en onderkant van het boek.

Stap 4: Vouw het kaftpapier over het boek Begin aan één kant van het boek en vouw het kaftpapier over de voorkant van het boek. Gebruik je handen om het papier strak tegen het boek te houden en eventuele luchtbellen of vouwen glad te strijken.

Stap 5: Dichtklappen voor extra ruimte tegen scheuren Nu komt de extra stap om het boek te beschermen tegen scheuren aan de randen. Open het boek en trek voorzichtig de voor- en achteromslag naar buiten. Vouw dan de extra marge van het kaftpapier naar binnen, tussen het boekblok en de omslag. Hierdoor ontstaat een extra laag papier aan de randen van het boek, wat helpt om scheuren te voorkomen.

Stap 6: Vouw de hoeken Vouw de hoeken van het kaftpapier aan de boven- en onderkant van het boek naar binnen, zoals je zou doen bij het inpakken van een cadeau. Zorg ervoor dat de hoeken goed vastzitten en er netjes uitzien.

Stap 7: Vouw het kaftpapier over de achterkant van het boek Herhaal stap 4, maar nu voor de achterkant van het boek. Vouw het kaftpapier over de achterkant en zorg ervoor dat het strak en netjes is.

Stap 8: Plak het kaftpapier vast Om het kaftpapier op zijn plaats te houden, gebruik je plakband of dubbelzijdig plakband op de binnenflappen van het kaftpapier. Plak de flappen stevig vast aan de binnenkant van het boekomslag. Daarnaast is het slim om de hoekjes extra te verstevigen met plakband of washi tape. Zo blijft de kaft nog langer netjes.

Extra tips voor het kaften van schoolboeken

Maak ‘t extra leuk! – Versier het kaft Als je wilt, kun je het kaft versieren met stickers, etiketten of je eigen tekeningen. Dit maakt het kaft persoonlijker en unieker. Ook kun je gebruik maken van etiketten om de vakken op te schrijven.

Maak ‘t nog leuker! – Gebruik in plaats van kaftpapier bijvoorbeeld de bladzijden van een oude atlas die je in de kringloopwinkel scoort of luxe, extra dik inpakpapier.

Maak ‘t extra handig! – Gebruik voor ieder vak een andere kleur of verschillend patroon. Match hierbij schriften om alle benodigdheden voor ieder vak makkelijk terug te kunnen vinden. Dit helpt ook om snel en makkelijk je tas in te pakken. Bijvoorbeeld wiskunde met blauw papier, Nederlands met roze stippen en Engels met oranje streepjes.

Nu kun je aan de slag met het kaften van jouw schoolboeken! Hopelijk heb je handige tips ontdekt om je schoolboeken te beschermen én extra mooi te maken.

Een ge-wel-dig schooljaar!

Met alleen maar voldoendes heb jij een geweldig schooljaar! En die haal je met actieve leermethodes die bij jou en het vak passen. Daarom hebben we meer dan 30 leermethodes verzameld om uit te kiezen in het Leer slim leren e-book. Ook krijg je 15 downloads om slim mee te leren en voor een extra portie motivatie. Dus: ga zelf slim aan de slag met het Leer slim leren e-book van pUber!

Dit zijn onze motiverende schoolspullen