Duurzaam lunchen op school

duurzaam lunchen op school

Duurzaam lunchen op school

Het lijkt misschien niet altijd zo, pubers krijgen veel mee over de staat van onze aarde en klimaatverandering. Het gaat ten slotte ook over hun toekomst. Ga samen met je puber de strijd aan tegen klimaatverandering en start met een duurzamere leefstijl. Een van de manieren om dit te doen is duurzaam lunchen op school. Door bewust te kiezen maak je een positieve impact. In dit artikel deel ik een aantal tips om duurzaam te lunchen op de middelbare school. 

Verminder voedselverspilling

Op het gebied van voedselverspilling is veel te winnen en hiermee maak je al zoveel impact. Wist je dat 1/3 van het voedsel wereldwijd wordt verspild. Dat kan beter, hoe?

  • Plan je lunch vooraf en neem alleen mee wat je daadwerkelijk gaat eten.
  • Niet alles op? Neem je restjes weer mee naar huis. Bewaar ze voor later of verwerk ze in een ander gerecht.
  • Het kan ook lekker zijn om te lunchen met een restje avondeten van de dag ervoor!

Probeer eens een vega optie

De vlees- en zuivelindustrie hebben een aanzienlijke ecologische voetafdruk. Het kiezen voor vegetarische of veganistische lunchopties heeft een grote positieve impact. Het is het proberen waard. 

Koop lokale producten

Lokale producten hebben een latere CO2-uitstoot omdat het product niet de hele wereld over hoeft. Dit is beter voor het milieu. En ook heel lekker. Shop op de markt of bij lokale winkels. Extra bonuspunten als je kiest voor seizoensgebonden producten, daarvan is de milieu-impact nog lager.

Maak je lunch thuis

Je lunch thuis maken heeft een aantal duurzame voordelen én is goedkoper. Als je je eigen lunch maakt heb je zelf in de hand welke ingrediënten je gebruikt. Je kunt kiezen voor lokaal en seizoensgebonden producten, Vega of Vegan of biologische producten. En het grootste voordeel, je kunt je lunch meenemen in een duurzame, herbruikbare verpakking. Zo vermijd je lunch met onnodige wegwerpverpakkingen

Gebruik herbruikbare lunchverpakkingen

Ik denk dat dit een van de makkelijkste dingen is die je kunt doen om je lunch meteen een stuk duurzamer te maken. Vermijd wegwerpproducten. Niet je broodjes mee in een plastic zakje of aluminiumfolie. Kies voor een stevige broodtrommel, gebruik herbruikbare snack zakjes voor het nemen van tussendoortjes en koop een herbruikbare waterfles. 

Ik hoor vaak dat mensen een broodtrommel te groot vinden in de tas. Daar ben ik het volledig mee eens. Tegenwoordig zijn er ook hele handig herbruikbare boterhamzakjes. Deze zakjes nemen weinig ruimte in beslag. Is je lunch op, dan vouw je het zakje eenvoudig op. Neemt bijna geen ruimte meer op in je tas. En zonder afval!

Een herbruikbare waterfles spreekt voor zich en heb je misschien al. Mocht je wel een keer een flesje of blikje drinken kopen, lever deze dan weer in! Krijg je statiegeld terug en recycle het flesje of blikje.

Dit waren mijn tips voor een duurzamere lunch! Welke tips pas jij al toe of ga je toepassen?