Leren voor een wiskunde toets
24 oktober 2022 2022-10-23 1:10Leren voor een wiskunde toets
Leren voor een wiskunde toets
Hoe leer ik wiskunde? Een vraag die mij bijzonder vaak gesteld wordt door nieuwe leerlingen. Ik snap de vraag wel, want wiskunde is geen Engels of Duits. Het zijn geen rijen aan woorden die je simpelweg uit je hoofd moet leren om ze vervolgens op een toets te kunnen reproduceren. Dat het niet hetzelfde is als het leren van een taal was misschien al wel duidelijk, maar hoe leer je het dan wel?
Heel veel doen
Wiskunde is een vak dat vooral veel inzicht vergt. Wat het erg moeilijk maakt om te “stampen”. Dat is dan ook niet de aanpak die ik zelf aanraad. Het klinkt misschien heel erg achterhaald, maar wiskunde moet je vooral erg veel doen. Niet de meest leuke manier om iets te leren natuurlijk, maar wel de meest efficiënte manier.
(Gewoon) je huiswerk maken
Een goede start is het halve werk! Wanneer je aan een nieuw hoofdstuk begint, probeer dan je huiswerk goed bij te houden. Dat klinkt misschien een beetje saai, maar dat is wel heel belangrijk! Wanneer je je huiswerk per week bij houdt, heeft je hoofd de tijd om de stof per week te verwerken. Over het algemeen heeft de stof van de eerste week, te maken met de stof van de week erop. Wanneer je de stof per week goed oppakt en verwerkt, heb je minder moeite om de nieuwe weken onder de knie te krijgen.
Snap je het niet? Extra uitleg
Soms begrijp je de uitleg van je docent niet helemaal. Diit is helemaal niet erg en heb je een andere manier van uitleg nodig. Youtube is een geweldig alternatief. Misschien snap je het wel beter als je het van een ander hoort!
Oefentoets
Maak een paar dagen voordat je de toets maakt een diagnostische toets of oefentoets. Hierdoor weet je of je de stof goed begrijpt. Als je iets lastig vindt, probeer dan nog wat extra opgaves te maken. Ook op het internet staan een hele hoop opdrachten! Blijf dus vooral niet hangen in je boek.
Goede concentratie
En als laatste tip, een tip die eigenlijk voor alle vakken geldt. Neem pauzes tussen het leren door. Geef jezelf de tijd om de stof in te laten zakken. Leer niet drie uur non stop achter elkaar. Neem na een half uur leren een korte pauze van vijf minuten. Loop een rondje, geef je hersenen even andere prikkels. Daarna zijn ze klaar voor een nieuwe ronde leren en kan je er weer een half uur tegenaan.
Ik hoop dat deze tips je verder helpen! Succes met leren!
Geschreven door Inge
Zijn bèta vakken zoals wiskunde, NaSk, natuurkunde of scheikunde een flinke uitdaging?
Inge neemt de tijd om de stof nogmaals uit te leggen, samen te oefenen en een goed plan van aanpak te maken om zelf verder te leren. Ook leerlingen met o.a. ADHD en Dyslexie kunnen bij Inge terecht voor begeleiding. Meer over inge…