Een plan voor het leren voor biologie

Een plan om te leren voor een biologie toets

Een plan voor het leren voor biologie

Dagelijks ontvangen we veel privé berichtjes op Instagram, Tiktok, Facebook en in onze mailbox. Af en toe pakken we er een vraag uit om niet alleen persoonlijk maar ook in een blog te beantwoorden. Met deze week de vraag: Hoe kan mijn dochter goed leren voor biologie?

De vraag van de moeder van Sterre:

“Ik heb jullie e-book gekocht voor mijn dochter. Maar nu vraag ik me af met welke leer strategie kan ze het beste aan de slag voor een proefwerk voor biologie? Ze geeft aan dat ze dit een heel moeilijk vak vindt. Hoe kan ik haar helpen bij de aanpak voor het proefwerk?

Het antwoord van Leren leren expert Michelle:
Wat goed dat je een berichtje stuurt! Natuurlijk heb ik tips. Veel leerlingen vinden dit een lastig vak.

Een volledig plan voor jouw dochter: Start eventueel eerst met het overzichtelijk maken van de tekst door de hoofdzaken te markeren. Voor stap 1 en 2 (feiten en herhalen) zou ik kiezen voor een mindmap. Niet alleen voor de feiten uit de tekst maar ook de afbeeldingen (je kunt eventueel doorzichtige notitieblaadjes gebruiken).

leren voor toetsen stap voor stap

Voor stap 3 (laatste lastige dingen) zou ik de mindmap aanvullen met tekeningetje of ezelsbruggetjes. Voor stap 4 (toepassen) zou ik kiezen voor thema’s markeren op de mindmap. Daarnaast is het belangrijk om te oefenen met afbeeldingen. Bijvoorbeeld met vragen die je voor het huiswerk niet hoefde te maken.

Bij stap 5 zou ik kiezen voor een oefentoets en nakijken. Daarna kun je jouw laatste lastige dingen lijstje aanvullen en markeren wat je al kent. Voor de laatste lastige dingen kun je bijvoorbeeld kiezen voor YouTube uitlegvideo’s als je het niet snapt of voorbeelden maken als je het lastig vindt om toe te passen.

Als ouder kun vooral goed helpen met het maken van de planning en eventueel door te overhoren of samen de tekst structuur te geven.

Veel succes met slim leren! 💛 Fijn om te horen dat jullie aan de slag zijn met het e-book! 😁