Lunch op school

BLOG (19)

Lunch op school

Het is vanzelfsprekend dat jouw kind tussen de middag op school eet. De laatste jaren komt het vaker voor doordat de meeste scholen werken met een continurooster. Maar wat geef je je kind mee in zijn broodtrommel? En hoe kun je gezonde en gevarieerde maaltijden verzorgen zonder dat het je teveel tijd kost?

Gezonde lunch

Steeds meer ouders worden zich bewust van wat er elke dag op het menu staat en wat voor eten ze hun kinderen meegeven naar school. Een gezonde ontwikkeling, want er zitten veel voordelen aan het eten van een goede lunch op school:

 • Je kind zal zich er vrolijk en fit door voelen.
 • Gezonde voeding zorgt voor extra vitamines en meer energie. 
 • Het heeft een positieve effecten op leerprestaties. 
 • Goede voeding kan zorgen voor een betere weerstand tegen bijvoorbeeld de griep. 
 • Je kind behoudt een gezond gewicht. 
 • Je kind leert gevarieerd en gezond eten. 

Maar hoe zorg je ervoor dat de broodtrommel van je kind boordevol gezonde voeding zit die je kind ook daadwerkelijk eet? Het is een kwestie van experimenteren en uitproberen. 

Hieronder een paar handige lunchtips:

 1. Variatie op broodbeleg

In Nederland wordt veel brood gegeten. Het zit boordevol goede voedingsstoffen voor je kind. Daar is dus niets mis mee. Maar misschien kun je wat variëren met het beleg. Je kunt ook kiezen voor wat gezondere opties in plaats van pindakaas en hagelslag. Wat dacht je bijvoorbeeld van sandwich spread, hummus of vegetarische smeerworst? Naast chocopasta en jam kun je appelstroop, perenstroop of notenpasta op je boterham smeren. Hoe minder suiker, hoe gezonder het is.

 1. Extra vitamines

Een gemakkelijkere manier om kinderen meer groenten te laten eten, is door wat snoepgroenten in hun broodtrommel te doen. Denk bijvoorbeeld aan komkommers, tomaatjes, wortel of paprika. Je kunt je kind ‘s ochtends vragen wat zijn favoriet is. Je kunt natuurlijk ook was groenten toevoegen aan de boterham met kaas, bijvoorbeeld sla of plakjes tomaat of komkommer. 

Niet ieder kind houdt van rauwe groenten, maar het is de moeite waard om het een tijdje te proberen. Extra fruit? Fruitsalades of heerlijke fruitspiesjes doen het altijd goed in de zomer. Ongezouten noten zijn ook een bron van ijzer, vitamines en mineralen. Doe dus gerust een handje nootjes in de broodtrommel van je kind. Alle extra vitamines zijn mooi meegenomen!

 1. Drinken

Pakjes drinken zitten boordevol suiker, maar dat geldt ook voor frisdranken en aanmaak limonades. In plaats daarvan is het gezonder en goedkoper om de drinkfles van je kind te vullen met water. Voor extra smaak en variatie kan je hier ook wat verse munt, komkommer of bosbessen aan toe voegen. Als je kind ervan houdt, kun je ook een drinkfles met thee meegeven. Natuurlijk is een fles melk of karnemelk ook gezond. 

 1. Lunchset pimpen

Heeft je kind een saaie lunchset? Dat is niet langer nodig. Tegenwoordig kun je allerlei geanimeerde variaties op de ‘traditionele’ lunchset kopen. Een voorzien van handige vakjes zodat je je kind verschillende dingen mee naar school kunt geven. Dit maakt gezonde lunches nog aantrekkelijker en overzichtelijker. Bestel een lunchset in een leuke kleur of patroon en personaliseer deze met zijn/haar naam of een leuke quote. Zo geef je een feestelijk en uniek tintje aan de lunch van je kind!

Recept voor schoollunch: Wraps in plaats van boterhammen.

Dit heb je nodig: 

 • Volkoren wrap 
 • Creme fraiche 
 • Pesto 
 • Kipfilet 
 • Rucola 

Instructies 

 1. Meng in een bakje de creme fraiche en pesto. 
 2. Besmeer een wrap met het mengsel en leg hier vervolgens 2 plakjes kipfilet overheen en een handje rucola.
 3. Rol de wrap en snijd deze in de gewenste stukken. 

Eetsmakelijk!