Waarom je kamer opruimen een goed idee is

kamer opruimen pubers

Waarom je kamer opruimen een goed idee is

Je zal het wel eens te horen krijgen van een van je ouders: ‘wanneer ruim je je kamer nou eens op’?! En dat terwijl je nog zo moet leren voor die toets die je uit heb gesteld of gewoon jezelf wat quality time gunt in het drukke schoolleven. Je wilt het wel, maar iets houdt je constant tegen om het te doen. Zijn je ouders nog wel eens zo lief om het vieze werkje voor jou doen? Bedank ze maar daarvoor, want een opgeruimde kamer geeft je meer dan je denkt!

Maar… waarom?

Een opgeruimde kamer is een opgeruimd hoofd. Deze stelling klinkt misschien een beetje gek, maar heeft wel degelijk een gegronde reden. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat een rommelige kamer voor meer stress zorgt dan een kamer die er schoon bijligt. En teveel stress zorgt op zijn beurt weer ervoor dat je minder goed kan leren of ontspannen, hetgeen wat je juist goed wil kunnen doen op je kamer. Dit komt onder meer doordat rommel je onderbewust het gevoel kan geven dat je nog iets moet afwerken van je to-do-lijst, al dan niet denkbeeldige to-do-lijst. Ook kan het je een mentaal ruimtelijker gevoel geven, wat kan leiden tot een gevoel van rust en orde in je hoofd.

Minder afleiding met een opruimde kamer

Hij ligt wel een beetje voor de hand, maar een broek op de grond of een bureau vol met papier zorgt gewoon voor afleiding. Dit heb je zelf niet altijd even goed door. Dat is ook gelijk het venijnige van rommel. Ze doet zich onschuldig voor, maar voor je het weet heeft ze je in de tang. Je gedachten worden verzet en je verliest je concentratie. Onwijs zonde eigenlijk als je al met een beetje tegenzin bent begonnen aan je huiswerk. Want zo duurt het alleen maar langer en wordt het ook nog vermoeiend. Het belangrijkste om je concentratie te verhogen is dus om rondslingerende spullen uit het zicht te halen. Dus als je niet veel tijd hebt (wil vrijmaken) verstop je spullen achter de kast of onder je bed, als je ze later maar niet vergeet echt op te ruimen voordat je ze kwijt bent!

Orde creëren

Door mentale en visuele orde te creëren, verhoog je dus je concentratie. Concentratie wordt echter niet alleen beïnvloed door de ruimte. Een goede nachtrust is minstens zo belangrijk om een goede focus te houden overdag. Zoals eerder gezegd leidt een opgeruimde kamer tot meer rust, hierdoor is het mogelijk dat je makkelijker in slaap valt. Als je eens in de zoveel tijd grondig je kamer stofzuigt, dan verwijder je ook alle stofresten en allergieën. Met als gevolg dat de luchtkwaliteit verbeterd wordt in je kamer, wat op zijn beurt goed is voor de kwaliteit van je slaap en natuurlijk je algemene gezondheid. Mocht je ventilatieroosters hebben boven je ramen, hou deze dan altijd open als je slaapt, omdat frisse lucht klachten als hoofdpijn en verkoudheid kan voorkomen.  

Aan de slag dus!

Dus stroop je mouwen op, zet een muziekje aan, gooi alles wat je niet meer nodig hebt weg en breng de andere dingen terug op de plek waar ze vandaan komen. Heb je nieuwe spullen? Verzin gelijk een plek ervoor, zodat het niet onder het rondslingerend rommel gaat vallen! Als je klaar bent mag je jezelf bedanken, want nu kan je weer optimaal rust nemen en concentreren op je taak. En als het goed is klagen je ouders er ook niet meer over 😉

Dit zijn onze motiverende schoolspullen

Geschreven door: Niels
Zijn bèta vakken zoals wiskunde (B), NaSk, natuurkunde of scheikunde jouw grootste nachtmerrie? Dan heb je Niels nodig! Niels neemt de tijd om de stof nogmaals uit te leggen, samen te oefenen en een goed plan van aanpak te maken om zelf verder te leren. Niels geeft veel voorbeelden en kan de stof ook goed visueel uitleggen.
Hij heeft al een HBO diploma bouwkunde op zak maar wil dit jaar besteden aan het ontdekken van andere interesses en talenten. Daarom volgt hij, naast het begeleiden van leerlingen, een schrijfcursus. 
Niels geeft bijles aan huis in o.a. Arnhem, Huissen, Elst en Velp. Ook is digitale bijles mogelijk.