Schrijven of typen – hoe leer je beter?
3 januari 2023 2024-03-06 11:16Schrijven of typen – hoe leer je beter?
Schrijven of typen – hoe leer je beter?
Laptops, smartphones, tablets. Ze zijn al jarenlang niet meer weg te denken op scholen. Want hoe moet anders je docent een Kahoot! beginnen als zijn leerlingen geen telefoons hebben? En hoe vaak moet je nog een presentatie doen zonder Powerpoint of Prezi in elkaar geknutseld te hebben? Het mag duidelijk zijn dat we heel wat hebben aan deze digitale middelen. Je opent je laptopje om even wat notities te maken of je doet het gewoon op je telefoon (als dat mag). De oldskool schooltas lijkt binnenkort passé! Maar ho, wacht nog even met het weggooien van je schriftjes die je ouders met hun goede bedoelingen in groten getale voor je hebben ingeslagen. Als het gaat om leren, dan blijkt een laptop toch niet helemaal je beste vriend te zijn…
Wat zegt de wetenschap?
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er verschillen zijn bij het onthouden van stof tussen schrijven en typen. Ook al heb je niet het mooiste handschrift, schrijven is misschien zinvoller dan je denkt. Tijdens schrijven is een groter gebied in je hersenen actief dan bij typen. Dat komt omdat je hand allerlei verschillende manoeuvres moet maken bij schrijven, terwijl bij typen vrijwel alleen je vingers in actie komen. Omdat je hersenen meer ‘aan’ staan bij schrijven, wordt hetgeen wat je schrijft ook beter opgenomen in je langetermijngeheugen en onthoud je dus meer. Ook bereid je zo je hersenen alvast voor op de toets, die je in de meeste gevallen toch met je pen moet maken.
Maar schrijven kost veel meer moeite…
Oké, schrijven is voor jou waarschijnlijk iets lastiger dan typen. Omdat we elke dag zoveel typen, kost het je hersenen minder moeite om het te doen. Dat bespaart je brein energie, die graag alles zo efficiënt mogelijk wil doen. Dat is super handig natuurlijk! Alleen als je hersenen op de automatische piloot werken, ben je minder aandachtig de kennis aan het opnemen. Je typt daarentegen wel meer informatie dan dat je zou schrijven. Echter, met het ouderwetse concept ‘pen en papier’ ben je wellicht iets langer bezig, maar het levert je uiteindelijk ook meer op. En nog een gratis tip erbij: maak tekeningetjes van de stof waar het kan. Door het voor jezelf te visualiseren sla je het nog beter op in je hoofd!
(Ook schijnt het dat als je indruk wil maken op iemand, een geschreven kaartje met de hand vaak als waardevoller en specialer wordt ervaren dan een geprint gedicht. Dit komt omdat het de tijd en moeite die erin is gestoken weerspiegelt en elk handschrift natuurlijk uniek is 😉)
Wanneer wel werken op de laptop?
Nou is ellenlange verhalen schrijven waar je kramp in je hand van krijgt, niet iets waar je om staat te springen. Een documentje opstarten in Word is daarom ook een grote zege als je een lang verslag moet maken. Daarnaast wil je graag een goed cijfer en geen onnodige spelfouten maken, waar die lieve Word je ook nog eens mee helpt. Voor het schrijven van teksten, waarbij het minder nodig is het te onthouden, kan het dus efficiënter zijn om je laptop erbij te pakken. Pas dan wel op dat je niet in de verleiding komt om gehele artikelen te copy-pasten, want daar hebben de meeste leraren wel een neusje voor! Bovendien kan je alleen maar beter in iets worden als je het ook zelf doet.
Dus laat je laptop zeker niet altijd thuis liggen. Daarnaast gebruik je hem natuurlijk ook als je een presentatie wil voorbereiden of een video wil kijken op een groter scherm. Maar als je in de les zit en je maakt je aantekeningen, dan is je pen je beste vriend!
Nog meer leermethodes
Maak jouw eigen plan en kies uit meer dan 30 leermethodes met het Leer slim leren e-book. Je krijgt 15 downloads om slim mee te leren en voor een extra portie motivatie. Dus: ga zelf slim aan de slag met het Leer slim leren e-book van pUber!
Dit zijn onze motiverende schoolspullen
Geschreven door: Niels
Zijn bèta vakken zoals wiskunde (B), NaSk, natuurkunde of scheikunde jouw grootste nachtmerrie? Dan heb je Niels nodig! Niels neemt de tijd om de stof nogmaals uit te leggen, samen te oefenen en een goed plan van aanpak te maken om zelf verder te leren. Niels geeft veel voorbeelden en kan de stof ook goed visueel uitleggen.
Hij heeft al een HBO diploma bouwkunde op zak maar wil dit jaar besteden aan het ontdekken van andere interesses en talenten. Daarom volgt hij, naast het begeleiden van leerlingen, een schrijfcursus.
Niels geeft bijles aan huis in o.a. Arnhem, Huissen, Elst en Velp. Ook is digitale bijles mogelijk.