Hoe kies je de juiste middelbare school? 

Middelbare school voortgezet onderwijs kiezen

Hoe kies je de juiste middelbare school? 

Het kiezen van een middelbare school is enorm spannend, want hoe maak je de goede keuze? 
Onze pubercoach Michelle heeft al tientallen leerlingen mogen begeleiden tijdens de overstap naar het voortgezet onderwijs. Zij geeft haar tips voor het kiezen van een middelbare school die past bij jouw zoon of dochter. 

Eisen- en wensenlijstje

Maak eerst een lijstje met alle eisen en wensen. Een eis is bijvoorbeeld dat het juiste niveau passend bij het middelbare school advies wordt aangeboden. Een wens kan zijn dat op- of afstromen op dezelfde locatie mogelijk moet zijn. Denk ook aan zaken zoals tweetalig onderwijs of de begeleiding voor leer- of gedragsproblemen bij bijvoorbeeld dyslexie of ADHD. Met dit lijstje kun je op zoek naar passende scholen. 

Eerste indruk van middelbare scholen

Start online voor een eerste indruk. Bijvoorbeeld op de website of social media van de school. De berichten op Instagram of Tiktok zullen jouw zoon of dochter wellicht meer aanspreken terwijl de informatie op de website belangrijk is voor jou als ouder. Je kunt op deze manier, samen met jouw lijstje, scholen vinden die passen bij jullie eisen en wensen. 

De kwaliteiten van jouw puber

Waar is jouw puber goed in? En welke school past hierbij? De ene school heeft een accent op sportiviteit terwijl de andere school bijvoorbeeld die op techniek heeft. Sommige scholen bieden extra culturele of creatieve activiteiten aan. 

De stijl van de middelbare school

Elke school heeft een eigen stijl. Dit kan een uitgesproken stijl zijn zoals een vrije school of een school met een christelijke inslag. Ook zijn er bijvoorbeeld scholen met een strakke en strikte cultuur of waar er digitaal gewerkt wordt zonder boeken. 
Denk ook aan bijvoorbeeld de lengte van lesuren. Langere lesuren zijn fijn voor meer uitleg, maar voor een leerling die zich slecht kan concentreren wellicht geen goed idee. 

Kwaliteit van de middelbare school

Op de website van de inspectie van het onderwijs kun je meer lezen over de kwaliteit van iedere school. Scholen worden o.a. vergeleken op gemiddeld eindexamencijfer en het percentage leerlingen dat in geen enkele klas is blijven zitten. Ook zijn er overzichten van de zogenoemde excellente en zwakke scholen van Nederland. 
Informeer ook naar hoe groot de klassen gemiddeld zijn. 

Wat zegt het hart? 

Luister naar jouw gevoel en het gevoel van jouw puber. Bij welke school hebben jullie een goed gevoel? Om echt een goed gevoel te krijgen bij een school is het belangrijk om een open dag te bezoeken. 

Open dag van middelbare scholen bezoeken 

Door de scholen op jullie lijstje te bezoeken kun je de sfeer proeven en kennismaken met docenten en leerlingen. Meestal zijn leerlingen eerlijk genoeg om te vertellen wat zij de plus- en minpunten van hun school vinden. Op veel scholen worden ook lesjesdagen of meeloopdagen georganiseerd met echte lessen. 

Hulp nodig in groep 8 bij begrijpend lezen of rekenen? Dit zijn de twee belangrijkste vaardigheden voor het middelbare school advies. De begeleiders van pUber staan voor jouw zoon of dochter klaar! Vraag nu een gratis kennismaking en proef bijles aan.