Tips voor de brugklas
26 mei 2024 2024-06-13 0:16Tips voor de brugklas
Tips voor de brugklas
Naar de brugklas gaan kan best wel spannend zijn, maar het is natuurlijk ook heel leuk. Een nieuwe school, nieuwe vakken, nieuwe leraren en nieuwe vrienden. Best een aantal dingen zijn anders dan op de basisschool, zo heb je ongeveer ieder uur een ander vak met een andere docent en kun je niet meer ‘s middags thuis lunchen. Hoe ga je dat overleven?
Hoe werkt het rooster?
Om te weten wanneer en waar je welke les hebt, krijg je een rooster met deze informatie. De meeste scholen zetten dit ook in magister (of een ander online systeem). Het kan handig zijn om hem op meerdere plekken te bewaren zodat je altijd snel kan opzoeken welke boeken je nodig hebt of op welke leraar je je mentaal moet voorbereiden. Je kunt je rooster bijvoorbeeld in je kluisje plakken, in je agenda schrijven of als achtergrond op je telefoon instellen.
Welke schoolspullen heb ik nodig voor de brugklas?
We hebben een box samengesteld met alle schoolspullen die je nodig hebt voor de brugklas. Het enige wat je nog zelf hoeft te kopen en dus zelf kunt uitkiezen is een etui en leuk kaftpapier! Bekijk het pakket hier.
Agenda of planagenda?
Omdat je op middelbare school nog meer huiswerk krijgt, is het handig om dit goed bij te houden in je agenda. Door duidelijk voor jezelf op te schrijven wanneer je welk huiswerk af moet hebben, is het makkelijker om het goed in te plannen en voorkom je dat je vergeet je huiswerk te maken. De Slimme planagenda is hiervoor heel handig en geeft meteen mogelijkheden om te plannen wanneer je het huiswerk gaat maken.
Boeken kaften
Elke dag je boeken meenemen van huis naar school en van school weer naar huis is geen pretje. Niet voor jou, maar ook niet voor je boeken. Om ervoor te zorgen dat ze heel blijven (en je dus niet aan het eind van het jaar geld moet betalen als je je boeken weer inlevert) kun je je boeken kaften. En deze versteviging laat ze er ook nog eens minder saai uitzien. Er bestaan ook rekbare kaften maar die beschermen je boeken minder goed (vooral bij boeken met zachte kaften werkt dit niet goed), maar gelukkig staat op onze Tiktok een uitlegvideo over het kaften van boeken.
Het schoolgebouw leren kennen
Een nieuw schoolgebouw kan in het begin misschien als een doolhof voelen en de lokaalnummers lijken misschien hogere wiskunde. Gelukkig zit er meestal wel logica in de nummers van de lokalen, zo staat het eerste nummer soms voor de verdieping of zijn alle lokalen voor de taalvakken bij elkaar in de buurt. Na een tijdje kun je vanzelf je weg vinden en vrees ook niet om een keertje de weg te vragen, want iedereen is ooit brugklasser geweest.
Vrienden maken
Als je naar een nieuwe school gaat en kan het best wel eenzaam zijn, zeker als er geen of weinig mensen van jouw basisschool naar dezelfde middelbare school gaan. Wellicht vind je dat juist fijn, maar het is sowieso een mooie kans om nieuwe vrienden te maken. Voor het maken van vrienden is het belangrijk om open te staan voor anderen, want door anderen open een eerlijk te benaderen maak je gemakkelijk contact. Probeer bijvoorbeeld iemand met dezelfde hobby’s of interesses te vinden. Laat iedereen in zijn waarde en probeer anderen te behandelen, zoals jij ook behandeld wil worden. Zo zorg je ook nog eens voor een fijne sfeer in je klas en op school. Zolang je blijft bent wie je bent zullen de juiste mensen jou ook vinden.
Kluisje gebruiken
Omdat je op de middelbare school heel wat boeken mee moet nemen voor alle lessen krijg je meestal een kluisje. Hierin kun je je boeken, gymkleren en jas bewaren. Neem je gymkleren wel weer mee naar huis om ze te wassen en ruim eens in de zoveel tijd je kluisje op als het snel een rommeltje wordt. Zo zul je geen belangrijke papieren kwijtraken of een bruine banaan vinden. Let er ook op dat je geen boeken in je kluisje laat die je nodig hebt in de les of die je thuis nodig hebt voor het huiswerk.
Gun jezelf de tijd om te wennen
Het zal in het begin spannend zijn en het kan best even duren voordat je je helemaal op je gemak voelt op jouw nieuwe school. Gelukkig ben je niet de enige, want iedereen moet even zijn draai vinden. Misschien lijkt het alsof het bij anderen heel makkelijk gaat, maar iedereen heeft onzekerheden en twijfels, dit is alleen niet altijd zichtbaar. Geef jezelf dus de tijd om je weg te vinden, misschien gebeurd het een keer dat je een lokaal niet kan vinden of heb je niet meteen vrienden, maar na een tijdje gaat dat helemaal vanzelf en loop je door de schoolgangen alsof het nooit anders is geweest. Voor je het weet zit je in de tweede klas en zijn er weer nieuwe brugklassers die alles nog moeten ontdekken.
Bijles in de brugklas
Kun je wel wat extra hulp gebruiken? Dan helpen wij je graag! Met bijvoorbeeld bijles wiskunde of Engels. Of bij het helpen van het maken van een goed plan van aanpak en leren leren. Stuur ons een berichtje, dan plannen we een gratis kennismaking en proefbijles. Zo kun je zelf ontdekken of je onze hulp fijn vindt! Bericht sturen >>
De beste start van de brugklas
Wil je jouw puber de beste start van de brugklas geven? Kies dan voor een brugklastraining (in Arnhem), het Brugklas Boost e-book en/of een pakket met schoolspullen voor de brugklas. Dit e-book staat boordevol handige tips en technieken om efficiënter te leren en betere resultaten te behalen.