Biologie & aardrijkskunde tijdens een dagje uit 

Leerzaam dagje weg met pubers, tieners, het gezin

Biologie & aardrijkskunde tijdens een dagje uit 

Vakken als biologie en aardrijkskunde kunnen soms saai zijn. Maar door onderwerpen zelf te ontdekken en ervaren wordt het tastbaar. Hoe de darmen werken? Je kunt zelf een kijkje gaan nemen! Waarom palmbomen niet in Nederland groeien? Ontdek het zelf! 

Voor zowel pubers die AK & BIO verschrikkelijk vinden als fans zijn deze musea een aanrader voor een dagje uit. Wij zijn op pad gegaan en hebben de leukste dagjes weg voor jullie uitgetest en op een rijtje gezet! 

Wij hebben museum Corpus, de Hortus Botanicus en het vernieuwde Museon/Omniversum bezocht.

Corpus 

Oesgeest (Leiden), Zuid-Holland

In dit museum maak je een reis door het lichaam. Hoe werken de darmen en de longen? Waarom hebben we een galblaas, blindedarm en lever? In het 5D-harttheater ontdek je zelf hoe het hart werkt. En in Mijn Corpus kun je games spelen die je nog meer over het lichaam leren. 

In dit museum ben je ongeveer 1,5 uur ‘onderweg’, een leuk kort uitje dus. Ook ideaal in combinatie met een dagje Leiden of Den Haag. In Corpus ontdek je alle onderdelen van het lichaam, een verplicht en belangrijk onderdeel voor het vak biologie. 

Hortus botanicus

Amsterdam & Leiden 
Ook in Nijmegen, Utrecht, Haren (Groningen) & Delft zijn botanische tuinen. Wij hebben zelf de Hortus in Leiden bezocht en dit gecombineerd met Corpus. 

Een botanische tuin is enorm leerzaam. Wij waren betoverend door alle schoonheid. Op de bordjes lees je alles over bijzondere eigenschappen en de herkomst van planten, bloemen en bomen. Je kunt ook een gratis app downloaden (bijvoorbeeld: PictureThis) om de planten te scannen. Dit maakt het extra interactief. Je kunt hier enorm veel leren voor het vak biologie en aardrijkskunde. 

Museuon-Omniversum One Planet

Den Haag, Zuid-Holland

Het Museum en het Omniversum zijn samengegaan en heet nu One Planet. Centraal staat een duurzame toekomst en het belang hiervan. 

In het gigantische filmtheater, the One Planet Dome, beleef je de schoonheid van onze planeet. Het koepeltheater is uniek in Europa, wij vinden dit echt super indrukwekkend. Het heeft een scherm in de vorm van een halve bol en is zo groot als 10 klaslokalen! 

In dit museum kun je veel leren over biologie en aardrijkskunde. Je komt onderwerpen zoals duurzaamheid, energie, innovatie, natuur en recycling tegen in dit museum. 

Meer musea ontdekken waar deze vakken aan bod komen? Lees dan verder op ons blog over wetenschappelijke musea