Geschiedenis ontdekken tijdens een dagje weg

Dagje weg met tieners gezin

Geschiedenis ontdekken tijdens een dagje weg


Of het vak geschiedenis jouw pubers nu wel of juist niet ligt, geschiedenis komt tot leven door het zelf te beleven tijdens een dagje uit. Dit maakt het plaatsen van de stof in de context makkelijker. Er zijn namelijk ervaringen en beelden gekoppeld aan de begrippen.

Het bezoeken van een arbeiderswoning uit de industriële revolutie maakt een vaag begrip zoals de sociale kwestie ineens tastbaar. Oefenen met bronnen was nog nooit zo leuk! 

Wij van pUber zijn op pad gegaan en hebben de meest indrukwekkende geschiedenis musea voor jullie bezocht en op een rijtje gezet.

Anne Frank museum

Amsterdam, Noord-Holland

Je leert hier over de geschiedenis van de 2e Wereldoorlog, één van de belangrijkste onderwerpen bij het vak geschiedenis. Door het wereldberoemde en persoonlijke verhaal van Anne Frank kunnen pubers zich goed verplaatsen in de tijd. Dit maakt het vak geschiedenis tastbaar en een stuk interessanter. 

Loop door het beroemde achterhuis dat grotendeels in originele staat is. Leer Anne, de andere onderduikers en helpers kennen. Vooral de slaapkamer met het bureau van Anne vonden wij erg indrukwekkend. 

Tip: kijk voor of na het bezoek van het museum met het hele gezin de film Mijn beste vriendin Anne Frank op Netflix of Videoland. 

Airborne museum

Oosterbeek, Gelderland

In dit unieke museum over de 2e Wereldoorlog kun je de geschiedenis ontdekken en beleven. Naast uniformen, wapens en een tank in de tuin  vind je in dit museum ook veel persoonlijke bezittingen. De verhalen van de eigenaren maken dit museum enorm indrukwekkend en zorgt dat verhalen je raken. Hierdoor wordt de 2e Wereldoorlog voor pubers tastbaar en kunnen ze zich goed verplaatsen in de slachtoffers, militairen en burgers tijdens de oorlog. Wij vinden dit een enorm indrukwekkend museum, een absolute aanrader! 

De bijzondere Airborne Experience in de kelder van het museum is de ultieme afsluiting van het bezoek. Gegarandeerd kippenvel! Meer verklap ik nog niet. 

Tip: Organiseer voor of na jullie museumbezoek een filmavond. Kijk bijvoorbeeld Riphagen, Bankier van het verzet of Süskind op Netflix. Op Videoland zijn Zwartboek en Süskind aanraders. 

Je kunt dit bezoek goed combineren met een wandeling in het prachtige park rondom en bos achter het museum. Ook is het Airborne War Cemetery, de militaire begraafplaats, op loopafstand. Erg indrukwekkend! 

Openluchtmuseum

Arnhem, Gelderland

Je leert hier alles over geschiedenis. Met het Canon van Nederland leer je over alle tijdvakken. Deze Canon komt volledig terug in de geschiedenis stof op het voortgezet onderwijs. 

Tijdens een bezoek aan het Nederlands openluchtmuseum komt de geschiedenis letterlijk tot leven. Tijdens het ontdekken van huizen en gebouwen leer je over de geschiedenis vanaf de 14e eeuw. 

Ook vind je in dit museum het Canon van Nederland. Op deze gigantische tijdlijn vind je de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Perfect voor een overzicht van de tijd en het zelf ontdekken van oorzaken en gevolgen. 

Je kunt je in dit museum een hele middag vermaken. Je kunt door het park wandelen, de oude tram nemen, oud Hollands eten en vooral heel veel zelf doen! 

Ook in het Continium Discovery Center, Universiteitsmuseum en Naturalis kun je leren over geschiedenis. Meer informatie over deze musea vind je in ons volgende blog