Leren over wetenschap tijdens een dagje uit

Dagje weg met pubers leerzaam zomervakantie uitje

Leren over wetenschap tijdens een dagje uit

Een dagje uit met de pubers? Maak het leuk én leerzaam! 

Wetenschappelijke vakken zoals natuurkunde, biologie en scheikunde zijn voor veel pubers erg lastig. Door zelf te ervaren hoe iets werkt wordt het tastbaar en beeldend. Dit helpt om de stof beter te begrijpen en toe te passen. Ook voor pubers met een bèta brein is een bezoekje aan deze musea een beleving. 

Wij van pUber zijn op pad gegaan en hebben de leukste wetenschapsmusea voor jullie op een rijtje gezet. Voor een actief en leerzaam dagje uit met pubers. 

Continium Discovery Center

Kerkrade, limburg

Dit relatief onbekende museum vinden wij een absolute aanrader. Zeker ook voor pubers die niks hebben met bèta vakken! Want door zelf te ervaren hoe het werkt komen saaie onderwerpen tot leven! Hoe werkt een tandwiel, stoommachine of de eerste stofzuiger? Hoe gaat het met de aarde? 

In de innovatie galerij ontdek je slimme, duurzame, nieuwe producten en ideeën. Tijdens de expeditie krijg je een voorproefje op de toekomst. In de themawerelden gezondheid, voeding, wonen, werken en leren ontdek je hoe de wereld er waarschijnlijk uit zal gaan zien. Door het zelf te ervaren krijg je een andere kijk op de wereld om je heen en vakken zoals natuurkunde, aardrijkskunde, geschiedenis (industriële revolutie, tijdvak 8) scheikunde en techniek. 

Oyfo techniekmuseum

Hengelo, Overijssel

In dit bijzondere museum in Twente is geen tijd voor verveling want je gaat aan de slag!  Van DNA tot stoommachines en van duurzaamheid tot programmeren. In dit museum ontdek je allerlei verschillende onderwerpen. Door zelf te ontdekken en ervaren wordt theorie tastbaar. 

In dit museum ontdek je allerlei onderwerpen uit de vakken natuurkunde, biologie, ICT/informatica, aardrijkskunde en natuurlijk techniek. Wij vinden dit interactieve doe-museum echt een aanrader. 

Een bezoek aan dit museum kun je goed combineren met een dagje Twente. Ga bijvoorbeeld winkelen in Hengelo of Enschede. Ontdek de prachtige natuur in de omgeving, bijvoorbeeld het Buurserzand of het Breeriet. 

Naturalis 

Leiden, Noord-Holland

Vindt jouw puber biologie, geschiedenis en natuurkunde saai? Tijdens een bezoekje aan het bijzondere museum Naturalis komen deze vakken tot leven. Levensgrote skeletten van dinosauriërs en opgezette dieren zoals een olifant. Super indrukwekkend! 

Onderwerpen zoals biodiversiteit, de Prehistorie (tijdvak 1) en de aarde komen in het museum aan bod. Je leert hier over de vakken geschiedenis, biologie en aardrijkskunde.  

Universiteitsmuseum 

Groningen 

Dit onbekende maar bijzondere museum is een onderdeel van de Universiteit van Groningen. 

De tentoonstelling Time will tell is meteen al in de roos voor pubers! Hier ontdek je aan de hand van experimenten waarom een week school lang duurt, maar een week vakantie voorbij vliegt. Ook leer je over de geschiedenis van de wetenschap, wetenschappelijke revolutie en vrouwenemancipatie met Aletta Jacobs. 

De anatomiekamer is alleen geschikt voor pubers met een sterke maag. Hier vind je namelijk 50 verschillende preparaten op sterk water, onder andere een Siamese tweeling.

In dit unieke museum kun je over allerlei onderwerpen uit natuurkunde, scheikunde, biologie en geschiedenis leren. Wij hadden geen spijt van onze rit naar het Noorden, dit museumbezoek was het waard! 

Wij hebben ons bezoek aan het Universiteitsmuseum gecombineerd met winkelen in de stad Groningen. Een perfect combinatie als je het ons vraagt. 

Onderwerpen uit de biologie en aardrijkskunde kun je in nog veel meer musea ontdekken. We schrijven er alles over in onze volgende blog. 
Ook geschiedenis musea hebben we bezocht, daar hebben we al een blog over geschreven. Die vind je hier

Bonus tip: Kunnen jouw pubers na hun museumbezoek niet genoeg krijgen van gekke feitjes? Dan is een abonnement op Quest of Kijk (of de junior editie voor groep 6/7/8) een aanrader. Hiermee oefenen ze per ongeluk ook met begrijpend lezen.