Wordt lezen leuker door een museum? 

Museum dagje uit met tieners pubers gezin

Wordt lezen leuker door een museum? 

Ik weet het, dat klinkt te gek voor woorden (mooie woordspeling meteen). We waren eigenlijk klaar met onze museum tour door Nederland toen we een tip kregen. Het nationaal Onderwijsmuseum en de tentoonstelling Boom, roos, vis. Een unieke tentoonstelling over leren lezen en leesplezier. Wij zijn voor jullie afgereisd naar Dordrecht om het museum te bezoeken! 

Eerst de tentoonstelling over lezen. Deze is gecreëerd met onder andere onderwijs uitgeverij Zwijsen en stichting Lezen. 

Wij geven ontzettend veel begrijpend lezen bijlessen en zien ook dat jongeren steeds minder lezen. Dit heeft grotendeels te maken met leesplezier. Dat leerlingen nog steeds boekverslagen moeten maken over boeken die op een verplichte lijst staan vinden wij ontzettend stom! Want een stom boek maakt lezen stom. Daarom waren we ontzettend benieuwd naar deze tentoonstelling. 

Tijdens deze tentoonstelling ontdek je op een interactieve manier waarom we lezen, hoe we dit hebben geleerd en hoe bijzonder dat eigenlijk is. 

Verder vind je in het onderwijsmuseum bijvoorbeeld een klaslokaal uit de jaren 60, 80 en nu. Herkenbaar voor ouders, een leuke gespreksstarter over de verschillen. Ook de oude schoolmaterialen zorgden bij ons voor een nostalgisch gevoel. 

De fototentoonstelling Een leven lang leren vonden wij wel leuk, maar we kunnen ons voorstellen dat dit deel van het museum voor sommige pubers een beetje saai is. 

Griezelbus escaperoom is een aanrader voor (pre)pubers van 10 tot 14 jaar. Ook voor jongere broertjes en zusjes is in dit museum genoeg te beleven.

In dit museum leer je over onderwerpen van de de vakken Nederlands, geschiedenis en maatschappelijke vorming/wetenschappen. Daarnaast vergroot dit museum de kans dat jouw puber meer plezier gaat hebben in lezen. 

Wij vinden dit een erg leuk museum, maar zijn met onze passie voor onderwijs natuurlijk wel een tikje bevooroordeeld. Je kunt een bezoek aan dit museum goed combineren met winkelen of een terrasje in de oude binnenstad van Dordrecht.