Wat als je stress hebt voor de examens?

stress voor de examens

Wat als je stress hebt voor de examens?

Het einde van de middelbare schoolperiode is in zicht. Alleen nog even voor de eindexamens knallen en kan ook jij deze fase van jouw leven afsluiten. Het idee dat het steeds dichterbij komt brengt misschien heel wat stress en spanning teweeg. Dit is begrijpelijk en je bent absoluut niet de enige. Het is immers een spannende tijd. Je weet er geen raad mee en zoekt naar manieren om hier mee om te gaan. Dan ben je hier aan het juiste adres. Wat is stress? En wat kun je er aan doen? We zullen er in deze blog over hebben. 

Wat is stress eigenlijk?

Examenstress is een negatieve vorm van stress wat zich kan uiten op allerlei manieren. Een veelvoorkomend symptoom is dat men slecht slaapt. Ook kan men last krijgen van fysieke pijn, zoals hoofdpijn of buikpijn. Dit heeft als gevolg dat jij je slechter in je vel gaat voelen en kan jij je moe en prikkelbaar voelen. De reden dat jouw lichaam hier op reageert komt door de stresshormonen die worden aangemaakt op het moment dat je stress voelt. 

Stress heeft niet alleen een groot effect op je lichaam. Ook jouw mentale gezondheid kan eronder lijden. Het idee dat de eindexamens eraan zitten te komen kunnen negatieve gevoelens oproepen. Je zal kunnen ervaren dat je je onzeker gaat voelen over of je het überhaupt wel gaat redden. Er zijn mensen die er zo angstig door worden dat ze een blokkade krijgen en het leren of maken van een toets niet lukt. Dit wordt ook wel faalangst genoemd. Gelukkig is het mogelijk om hier ook hulp bij te krijgen. 

Herken jij je in het bovenstaande? Hieronder hebben we een aantal tips wat jouw examenperiode misschien wat draaglijker maakt. 

4 praktische tips tegen examenstress

Tip 1: Begin op tijd & maak een overzichtelijke planning

Het op tijd beginnen met het voorbereiden is ontzettend belangrijk om stress te verminderen. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat jij meer rust ervaart tijdens de weg naar de examens. Daarbij is een overzichtelijke planning van belang. Je kunt een goede, overzichtelijke planning maken met het Download & print Examenpakket. 

Welk vak ga ik wanneer voorbereiden? Hoelang heb ik daarvoor nodig? Vragen die jij jezelf wil stellen bij het maken van een planning. Ook is het belangrijk om pauzes mee te nemen in je planning.
Extra tip: Er is een blog geschreven over hoe je het beste kunt plannen voor de examens! 

Tip 2: Zorg voor een goed ritme 

Je hoeft echt niet de hele dag aan je bureautje te zitten om er zeker van te zijn dat jij gaat slagen. Als jij in combinatie met de eerste tip ook zorgt voor een goede structuur in jouw dag, heeft die vervelende examenstress geen kans van slagen. Zorg voor voldoende slaap; Ga rond hetzelfde tijdstip naar bed en probeer 8-10 uur te slapen. Je hersenen werken veel beter wanneer jij voldoende uitgerust bent.

Tip 3: Accepteer de zenuwen

Het klinkt misschien gek, maar het negeren van jouw zenuwen werkt juist averechts. Op het moment dat tijdens het leren of zelfs tijdens de examens zenuwen beginnen op te spelen, is het belangrijk om te accepteren dat ze er zijn. Het relativeren van deze gevoelens helpt jou om het gevoel wat jij ervaart af te zwakken. Stel jezelf vragen als; Wat is het ergste wat mij kan gebeuren? Is het erg als ik een lager cijfer haal dan verwacht? Of herinner jezelf eraan dat je altijd een herkansing hebt. 

Tip 4: Ademhalingsoefeningen

Een goede ademhalingsoefening kan heel wat stress en spanningen verminderen. Neem dagelijks 5-10 minuten de tijd om zonder afleiding enkel te focussen op je ademhaling. Het kan lastig zijn, aangezien veel mensen niet gewend zijn om stil te zitten zonder enige vorm van afleiding. Dit kan lastig zijn in het begin, maar houd vol! Je kan dit aan het begin van je dag doen of juist op momenten dat je stress en spanning ervaart. Adem rustig door je neus in voor 4 tellen. Houd je adem vast 5 sec en adem rustig uit door je neus. Herhaal dit vervolgens meerdere keren. 

Hopelijk kun je jouw stress met deze tips wat verminderen! Veel succes met de eindexamens! 

Lees de informatie op de website van de aanbieder van de examentraining goed en kijk na of de examentraingen worden gegeven door ervaren begeleiders. Bij pUber Bijles staan allen examentrainers met ruime ervaring voor de groep die écht goed zijn in het vak.

Vorig jaar is 97% van onze leerlingen geslaagd!
Samen met Leren leren expert Michelle een goed plan van aanpak maken voor het leren voor de examens?
Meld je dan aan voor de Slim leren voor de examens examentraining!

Slim leren voor de examens

  • 1 dag online examentraining van 10.00 tot 17.00
  • In een kleine groep van maximaal 12 deelnemers
  • Inclusief Slim leren voor de examens e-book
  • Inclusief 16+ downloads om slim te leren en plannen voor de examens