Hoe maak je een goede planning voor het leren voor de examens?

een planning maken voor de examens

Hoe maak je een goede planning voor het leren voor de examens?

De examens gaan binnenkort van start. Je wil goed voorbereid je examen maken om er zeker van te zijn dat je er voor gaat slagen. Een goede planning is daarbij enorm van belang. Maar hoe doe je dit het beste? Hieronder zal jou uitgelegd worden hoe jij een planning als de beste kunt maken. Dit zal uitgelegd worden aan de hand van 4 stappen. 

Stap 1: Overzicht krijgen op de taken

Het is ten eerste belangrijk om een overzicht te krijgen van alle taken die gedaan moeten worden. Handig is om een lijstje op te stellen met onder elkaar alle taken die jij gedaan moet hebben om er zeker van te zijn dat jij goed voorbereid bent op jouw examen. Bijvoorbeeld welke hoofdstukken jij nog door moet lezen, welke opdrachten jij wil maken of het echt leren van bepaalde stof. Loop dit lijstje ook goed na om te kijken of je geen belangrijke taak bent vergeten. Hou het overzichtelijk met het Download & print examenpakket.

Stap 2: Bepaal hoeveel tijd er uit gaat naar een taak

Voor sommige taken ben je wat langer bezig dan de ander. Zorg ervoor dat jij duidelijk hebt voor jezelf hoeveel tijd jij nodig hebt voor een bepaalde taak. Dit is handig voor indelen van de taken in jouw leerplanning. Het beste is om in eerste instantie meer tijd te reserveren taken. Tijdens het uitvoeren van de taken merk je zelf wel hoeveel tijd je er daadwerkelijk nodig voor hebt. Het is dan ook niet erg om je planning achteraf wat aan te moeten passen. 

Stap 3:  Geef de taken een prioriteitsnummer 

Sommige taken zijn nou eenmaal belangrijker dan de andere taak. Om te voorkomen dat je te veel tijd besteedt aan een taak die eigenlijk geen hoge prioriteit heeft, is het handig voor jezelf om elke taak een nummer toe te kennen. De meest belangrijke en urgente taken krijgen het nummer 1. Taken met een nummer 2 zijn wél urgent, maar minder belangrijk. Nummer 3 gaat naar de taken die wél belangrijk zijn, maar geen urgentie hebben. Tot slot heb je taken die niet belangrijk zijn en ook niet urgent. Deze taken krijgen een nummer 4. 

Vind je het lastig om te bepalen welke taken onder welk nummer past? Hieronder een schema wat jou wellicht zou kunnen helpen in de bepaling!

Stap 4: Maak de planning 

Maar een goede planning met het Download & Print examenpakket (daar zit zowel de ‘normale’ versie van de Slimme planagenda als een speciale exameneditie in). Zo heb je een goed overzicht per dag en weet je niet alleen wat je wil leren maar ook hoe je dat gaat aanpakken.

Nu je duidelijk hebt welke taken er gedaan moeten worden, hoeveel tijd je ervoor nodig hebt en de prioriteit van de taken, is het tijd om ze in te delen in jouw weekschema. Voeg ook een leermethode toe.

Zorg tijdens het maken van jouw planning ook voor rustmomentjes en eventueel tijd voor hobby’s, sport en/of vrienden voor ontspanning. Jouw dagen draaien immers niet alleen om het leren van je examens!

Heel veel succes met het plannen van jouw examens!