Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Geschiedenis bijles beleving

24 oktober 2021 @ 11:00 - 17:00

Geschiedenis bijles beleving Nederlands openluchtmuseum

Hallo ouder,

Loopt jouw puber vast met geschiedenis op het voorgezet onderwijs? Bijvoorbeeld omdat hij/zij het saai, moeilijk of veel te veel vindt? Geschiedenis komt tot leven tijdens een Geschiedenis bijles beleving. We bezoeken het openluchtmuseum en gaan terug in de tijd. Door te doen, praten, uitproberen, voelen, discussiëren en ervaren komt geschiedenis tot leven. Daarna is het makkelijker voor pubers om zich in te leven tijdens de geschiedenislessen.

We starten de dag, als iedereen nog fris is, bij het Canon van Nederland. Met de Canon van Nederland, die bestaat uit de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis, behandelen we alle tijdvakken op een leuke, gevarieerde manier.  Leerlingen kunnen met de Canon van Nederland interactief aan de slag en krijgen bij alle tijdvakken uitleg. Zodra we aan de basiskennis voor de tijdvakken hebben gewerkt gaan we lekker lunchen.
Na de lunch gaan we het park verkennen. Aan de hand van een democratische proces (dat is ook geschiedenis stof) kiezen leerlingen gezamenlijke welke gebouwen en delen van het park we gaan bezoeken. In ieder gebouw is een schat aan informatie te vinden. Na het verkennen van het gebouw bespreken we gezamenlijke dingen als: uit welke tijd komt dit gebouw? Wat was de functie? Hoe waren de leef- of werkomstandigheden? Welke onderdelen van het gebouw en objecten geven aanwijzingen voor deze conclusies? Zo oefenen we ook met bronnen.
Als we geen zin hebben om te lopen pakken we de oude tram om naar een ander deel van het park te gaan.
Leerlingen mogen eventueel een klein bedrag meenemen om iets lekkers te kopen, bijvoorbeeld bij het oud-Hollandse snoepwinkeltje of bij de ijssalon uit de jaren 60. Zorg verder voor comfortabele schoenen, drinken en een paraplu bij regen.
Wij zorgen voor een lunch (broodjes, fruit en groenten, flesje water of ranja) en een tussendoortje (oud-Hollandse lekkernij).

Leerlingen VMBO + onderbouw HAVO/VWO
Data:

Leerlingen VMBO examenjaar + bovenbouw HAVO/VWO
Data:

Locatie: Openluchtmuseum Arnhem.
Tijden: 11.00 – 17.00

Deze dag kost €79 inclusief:
Entree Openluchtmuseum twv €19,50
Professionele geschiedenis begeleiding
Lekkere lunch
Oud-Hollands tussendoortje
Notitieblok + pen voor aantekeningen

Minimum aantal inschrijvingen: 7 leerlingen – bij onvoldoende aanmeldingen wordt de dag geannuleerd en kun je kiezen voor een andere datum of het volledige bedrag retour.
Maximale groepsgrootte met 2 begeleiders: 18 leerlingen

De Geschiedenis bijles beleving wordt begeleidt door:
Michelle, eindbaas pUber bijles & geschiedenis bijles coach.
Fee, student docent geschiedenis & geschiedenis bijles coach.

Hé puber, 

Vind je geschiedenis super saai, ingewikkeld, veel en/of gewoon stom? En zorgt dit voor een onvoldoende voor geschiedenis? Wat dacht je van een leuke en gezellig dag geschiedenis les terwijl we terug in de tijd gaan in het openluchtmuseum. We stappen eigenlijk in een tijdmachine en reizen terug naar de 14e eeuw. Zegt je dat helemaal niks? Na deze dag wel!

Oké, ik hoor je denken: suf! Maar ik weet zeker dat geschiedenis minder moeilijk en stom (en misschien zelfs wel een beetje leuk!) wordt als je geschiedenis kunt beleven. In plaats van tekst en plaatjes bezoeken we het Openluchtmuseum in Arnhem. Dit is een groot park met originele oude huizen en gebouwen. Er is uitgebreid de tijd om Snaps, TikTok video’s & Insta foto’s te maken!

Jullie bepalen als groep welke huizen en gebouwen we bezoeken. We kunnen naar de smederij waar bijvoorbeeld wapens worden gemaakt, een klein ziekenhuis en we kinnrn naar de drukkerij om te zien hoe de eerste flyers werden gedrukt. Misschien willen jullie zelf ook aan de slag met het bedrukken van papier. Want we gaan niet alleen kijken maar ook van alles zelf doen! Ook gaan we bij ieder gebouw samen in gesprek. Wat zijn we te weten gekomen over de tijd, de omstandigheden van de bewoners en zou jij in deze tijd in dit huis willen wonen?
Als we geen zin hebben om te lopen pakken we de oude tram om naar een ander deel van het park te gaan.

Neem wat contant geld mee als je iets lekkers wil kopen, bijvoorbeeld bij het oud-Hollandse snoepwinkeltje of bij de ijssalon uit 1960 (met ijs uit 2021 gelukkig). Trek chille schoenen aan waar je goed op kunt lopen. Neem ook een flesje drinken mee en als het gaat regenen een paraplu (gelukkig is er ook veel binnen!). Je krijgt van ons een lekkere lunch en drinken en ‘s middags een snack.

Gegevens

Datum:
24 oktober 2021
Tijd:
11:00 - 17:00

Organisator

pUber

Locatie

Openluchtmuseum
Hoeferlaan 4
Arnhem, 6816SG Nederland